Copyright 2024 - POWER-SPORT.sk

Tréning krku

Široký a silný krk značí u muža odhodlanie a fyzickú silu. Veď kto z nás ľudí pripútaných srdcom k železnej hre chce vyzerať jak "šaltpáka"? Ja rozhodne nie! Býčí krk je to, čo chcem aby mi držalo hlavu na ramenách.

V akomkoľvek plnokontaktnom športe je silný krk nie len výhoda ale aj podmienka úspechu. Prečo je tomu tak snáď vysvetľovať netreba. Postavte sa do ringu a ak to po prvej rane nebude jasné tak pravdepodobne ležíte v bezvedomí na zemi a ringový rozhodca ukončuje zápas KO. Možno keby ste venovali viac času tréningu krku, tak by ste dokázali ustáť o jednu ranu naviac, ktorá môže znamenať víťazstvo pre vás.

Nie je to len o bojových športoch. Silný krk využijete aj ako ochranu pred vážnejším úrazom. Napríklad aj pri snowbordingu, parkoure či havárii auta vám silnejšie svalstvo krku môže zachrániť život... U mňa pravidelné precvičovanie krku pomohlo od častých bolestí hlavy, ktoré pochádzali práve z oblasti krčnej chrbtice. Tak aký máte dôvod necvičiť krk?

Poďme od rečí do praxe, ako vybudovať silný krk. U nás v e-shope nájdete vynikajúcu pomôcku k tomuto účelu na tréning krku.

Tréning krku

POZOR: K tréningu krku musíte pristupovať obzvlášť opatrne a zodpovedne. V žiadnom prípade sa nemáte kam ponáhľať s váhami, a tak viac ako inde je dôležite dodržovať správnu a čistú techniku!

 

Boli ste upozornený, a tak sa s vervou pusťme do toho.

 

1, Zdvíhanie hlavy v ľahu na zemi.

 

Jeden z najzákladnejších cvikov na krk. Ľahneme si na zem s vystretými nohami. Na hlavu položíme kotúč. Odporúčam použiť uterák ako podložku. Naozaj nebudete sexy s kolečkom od kotúča na čele. Snažte sa hlavu dvíhať čo najviac ako to ide na hor. V hornej pozícii vydržte 30 až 60 sekúnd a opakujte dva krát.

 

Tréning krku2, Extenzia krku s head neck harness

 

Ako už názov napovedá budeme potrebovať head neck harness.

K cviku: Pokrčte kolená a zaprite sa do nich s dlaňami. V tejto pozícii spúšťate hlavu čo najviac na dol a následne čo najviac na hor. Spravte 3 až 6 sérii po 20 opakovaní. Odporúčam veľmi opatrne s pridávaním váhy.

 

3, Flexia krku s head neck harness

 

Postup ako pri predošlom cviku, akurát že tu sa musíte oprieť o polohovateľnú lavičku alebo niečo podobné. Na obrázku môžete vidieť príklad. Váha máte za vaším chrbtom a začnite spúšťaním hlavy vzad a následne flexiou dvíhate nazad hore. Rovnako ako pri predošlom cviku spravte 3 až 6 sérii po 20 opakovaní.

 

Tréning krku

 

4, Držanie hlavy vpredu

 

Tento cvik je dosť podobný s číslom 2. Rovnakým spôsobom sa prichystáte do potrebnej polohy, ale namiesto spúšťania a dvíhania hlavy ju jednoducho dvihnete ako najviac to ide. Snažte sa vydržať v tejto poloha čo najdlhšie, najviac však dve minúty. Opakujte 3 až 6 krát.

 

5, Držanie hlavy vzadu

 

Opäť sa treba dostať do pozície ako pri cviku číslo 3. a ako pri predošlom cviku treba držať hlavu čo najvyššie na maximálne 2 minúty a opakovať 3 až 6 krát.

 

6, Zápasnícke mostovanie

 

Tréning krkuS týmto cvikom som začínal. Postupne som sa dopracoval od predného mostovania na kolenách až k opačnému mostu.

 

Treba postupovať opatrne a postupne pridávať opakovania. Najlepšie v 3 sériách.

 

 

 

Osobne by som si vybral vždy kombináciu dvoch cvikov tak, aby ste precvičili prednú a aj zadnú časť krku. Napríklad držanie hlavy v zadu + držanie hlavy vpredu, alebo predný most + zadný zápasnícky most.

 

Časť článku prevzatá z: http://www.tmuscle.com/free_online_article/sports_body_training_performance/

rapid_fire;jsessionid=3CF39F2F01DCD0AE55C17CAF6B0494C3.hydra

facebook instagram google+ youtube