Copyright 2024 - POWER-SPORT.sk

Rumunský mŕtvy ťah

Výborný cvik na vybudovanie sily a svalovej hmoty trupu. Či už je vašim cieľom dobrý vzhľad, väčší drep alebo mŕtvy ťah, prípadne behať rýchlejšie a skákať vyššie, rumunský mŕtvy ťah vám v tom môže pomôcť.

Nanešťastie je tento cvik jeden z najťažších na osvojenie si správnej techniky. Či už je to pre potrebu udržania neutrálnej pozície chrbta, tlačením bokov vzad alebo udržaním váhy na pätách, povedzme si na rovinu, sú aj jednoduchšie cviky na zvládnutie. Popravde radšej budem učiť správnu techniku drepu ako rumunského mŕtveho ťahu!


Rumunský mŕtvy ťah

 

 

Na obrázku demonštruje tento cvik Rumunský vzpierač Nicu Vlad. Jeho trénerom bol tréner reprezentácie USA Dragomir Cioroslan, ktorý je pôvodom z Rumunska.

 

Nasledujúci popis správneho prevedenia Rumunských mŕtvych ťahov je citácia z článku z časopisu "Weightlifting USA", ktorého autorom je už menovaný Dragomir Cioroslan.

 

Prevedenie v bodoch:

 

1. Začnite v konečnej fáze mŕtveho ťahu, čiže vo vzpriamenej polohe.

2. Mierne pokrčte kolená.

3. Činku začnite spúšťať k zemi tlačením bokov vzad.

4. Dostaňte sa s činkou pod kolená ale nie až na zem. Vo svalov musí zostať napätie. Môžete použiť aj podložku pod nohy ak chcete ísť s činkou nižšie.

5. Pozícia by mala byť: Holene kolmo k zemi, boky vzadu a chrbát vyrovnaný.

6. Pohyb by nemal byť rýchly ale plynulý a po celý čas pod kontrolou.

7. Chrbát musí byť vyrovnaný (nie je vhodné ani guľatenie ani extrémne prehnutie). Celý pohyb vychádza z bokov. Ruky sú vystretý po celý čas.

8. Dýchanie: Zhlboka sa nadýchnite na začiatku pohybu a držte hrudník nahor po celý čas. Zadržte dych počas spúšťania činky a vydýchnite keď je pohyb dokončený.

9. Postoj na šírku ramien. Špičky smerujú vpred. Váhu by ste mali prenášať na päty.

10. Začnite z ľahšími váhami aby ste získali techniku a správny pocit z tohto cviku.

 

Zhrnutie:

 

Precízna technika je to najdôležitejšie ak chcete dosiahnuť úspech v posilňovni. Ak dokážete zvládnuť rumunský mŕtvy ťah, jednoznačne jeden z najťažších cvikov aké sa dajú naučiť, budete na správnej ceste k vášmu cieľu. Veľa šťastia!

 

 

 

Zdroje:

http://www.marunde-muscle.com/fitness/askem_rdl.html

http://www.tmuscle.com/free_online_article/sports_body_training_performance/bonus_article_perfecting_the_romanian_deadlift;jsessionid=F0D47763E5254552BD95363FA4BE9D64-hh.hydra

facebook instagram google+ youtube