Copyright 2024 - POWER-SPORT.sk

Výpady

Každý sa naháňa za ultimátnym cvikom vďaka ktorému uvidí výsledky zo dňa na deň. Napríklad tak rýchlo ako Chuck Norris na Orbitreku. Škoda že taký parádny cvik neexistuje a už vôbec sa nemôžete nikdy vyrovnať Chuckovi. To vie každý! Ale rozhodne môžete používať cviky, ktoré sú účinné a prinášajú výsledky. Jedným z nich sú pre mňa výpady.

 

Používam verziu s veľkou činkou. Odoberiem ju zo stojana na plecia a robím výpady vpred. Nerobím ich na mieste ale pohybujem sa priestorom. Samozrejme je možné použiť napríklad aj len jeden kotúč v rukách, jendoručné činky, medicinbal alebo trebárs aj vlastnú váhu. To záleží na stupni kondície ktorú každý z nás má. Najdôležitejšie je zlepšovať sa tréning od tréningu a nemusí to byť len použitá váha ale aj počet opakovaní a sérii.

Ako to vlastne funguje? Kedy a ako ktorý sval zaberá? Cvik by mal zaberať hlavne na kvadricepsy. Ak sú výpady dlhšie zaberá viac gluteus maximus, čím sú kratšie, tým viac preberá námahu kvadriceps. Počas celého pohybu musí byť torzo vzpriamené a pevné - ale to je dúfam každému jasné. Rovnako ako pri každom inom cviku s voľnou váhou. S váhou to nikdy nepreháňam, chceme totiž robiť pekné opakovania a sústrediť sa na aktiváciu svalov, ktoré mi potom pri hlavnom cviku pomôžu dosiahnuť nový osobák.

Výpady sa stali mojim najobľúbenejším asistenčným cvikom k drepom a mŕtvym ťahom. Pri tomto cviku sa snažím zapojiť v maximálnej miere gluteus maximus - zadok. Zatiaľ som nenašiel cvik ktorým by som gluteus aktivoval tak ako sa mi to podarilo s výpadmi. Glueteus maximus ako aj sám názov napovedá, je najväčší sval nachádzajúci sa na ľudskom tele a zároveň veľmi dôležitý pre každého atléta. Nech to znie ako chce sila vychádza zo zadku a stredu tela.

 

Výpady

 

 

Ak by som si mal teraz vybrať jeden asistenčný cvik k drepom a mŕtvym ťahom boli by to bez debaty výpady. Dajte im šancu a ako bonus dokážete zatnúť polky tak, že s nimi otvoríte pivo. Dosť dôležitý skill v letných mesiacoch.

Joe

facebook instagram google+ youtube