Copyright 2024 - POWER-SPORT.sk

Ako na Atlas stones

Atlas stones je jednou z najpopulárnejších disciplín v strongmanoch. Je to jeden z najprimitívnejších testov sily, ktorý sa používa snáď ako je človek na zemi. Dnešné zdvíhanie atlasových kameňov je ako o sile rovnako aj o technike.

Prvý krát čo som sa pokúsil zdvihnúť atlasov kameň bolo na pretekoch v roku 2001.

To bol posledný objekt ktorý bolo treba vyložiť v poslednej disciplíne, 9 hodín trvajúcich pretekov. Všetko čo stálo medzi mnou a tretím miestom za Jesse Marundem a Grantom Higaom, bol tento 275 lbs vážiaci kameň. Mal som dobrý čas keď som sa dostal ku kameňu. Načiahol som sa dole aby som ho zdvihol a podvihol som ho asi 6 až 8 inchov pred tým, než sa začal otáčať. Pri každom pokuse zdvihnúť ho sa začal otáčať, šmirgľovať mi kožu medzi kolenami a na predlaktiach. Nezáleží na tom čo som skúšal, nedokázal som však zabrániť aby sa pretáčal a vyložiť ho na korbu nákladiaku. Ten kameň sa mi nepodarilo vyložiť a posunulo ma to na štvrtú pozíciu. Nedokázal som prísť na dôvod, prečo sa mi to nepodarilo keď ostatní to dokázali aj keď neboli tak silní ako ja.

Vie, že tréningy v posilňovni sú výborné na silu, ale potrebujete aj špeciálny strongman tréning na premenenie tejto sily na vynikajúci výkon v strongman súťaži. Nenaučil som sa ako korektne vyložiť atlasov kameň, pretože som takýto nemal k dispozícii. Na ďalšej súťaži bola na pláne disciplína s kameňmi v klasickom duchu, 5 kameňov treba vyložiť na podstavec, od najľahšieho po najťažší. Podarilo sa mi vyložiť iba 244lbs vážiaci, prvý kameň a potom druhý 254lbs vážiaci sa mi opäť pretáčal v rukách rovnako ako tomu bolo na súťaži v roku 2001. Stále som nechápal prečo tomu tak bolo a očividne každý vedel tajomstvo, ktoré mne unikalo.

Trénoval som tvrdo počas zimy a uvažoval som nad súťažou “Strongest in teh West coast“ v júni. Bola to kvalifikačná súťaž na profesionálnu strongman kartu a mal som pocit, že by mi to mohlo vyjsť s jednou výnimkou. Jednou z disciplín boli Atlasove kamene a ja som stále nemal poňatie ako to dotiahnuť do konca.

Zavolal som môjmu priateľovi Grantovi Highaovi ktorý žije asi 5 hodín cesty odo mňa a spýtal som sa ho, či by som sa u neho mohol staviť a naučil ma niečo o správnej technike Atlasových kameňov. Bol rád, že mi môže pomôcť.

Keď som dorazil na tréning, išli sme rovno ku kameňom. Grant mi ukázal ako sa postaviť a rozkročiť sa nad kameň. Moje päty vytŕčali asi 4 inche za kameňom. Následne mi povedal aby som drepol ku kameňu tak, aby som ho chytil zospodu s vystretými rukami. Prišiel som na to, že je to lepšie s roztiahnutými prstami, aby sa minimalizovala šanca pretáčania. V minulosti boli moje prsty pritlačené k sebe a ruky boli zľahka pokrčené, vďaka čomu som chytal kameň mimo stredu, čo spôsobilo ono pretáčanie. Poslednou časťou skladačky aby som mal kameň pod kontrolou bolo, aby som sa snažil stískať kameň tak, ako keby som ho chcel rozdrviť na prach. Akonáhle to takto urobíte je oveľa jednoduchšie udržať ho a všetko čo musíte urobiť je vykonať s ním mŕtvy ťah. 245 lbs nie je žiadny problém v mŕtvom ťahu.

Akonáhle kameň rozhýbete musíte ho dvíhate kým prekonáte kolená a následne drepnete a kameň necháte v lone. Prechytíte ruky tak, že ich umiestnite z vrchu kameňa asi v strede medzi vrcholom a bokmi kameňa. Potom sa pokúste točiť kameň po trupe, naraz ťahajte ruky nahor a vystrčte boky dopredu. Toto robí vrchnú časť pohybu oveľa jednoduchšou. Pozrite si obrázok nižšie, aby vám pomohol pochopiť umiestnenie rúk.

 

Atlasove kamene

 

Po tejto inštruktáži som bol pripravený zdvihnúť Atlasov kameň. Chytil som 254lbs kameň ako na súťaži a vyložil som ho ako by to bolo nič! Skúsil som 287lbs ťažký kameň a taktiež to išlo na podložku ľahúčko. Viem že som mohol skúsiť viac, ale Grant chcel aby som urobil viac opakovaní s tým 254lbs vážiacim kameňom. Po tom čo dokončil on svoju sériu, povedal aby som sa pokúsil urobiť toľko opakovaní, koľko len dokážem. Vyložím kameň na podložku a on mi ho zhodí a pripraví na ďalší pokus. Pustil som sa do toho so čo najväčším nasadením aké som dokázal vyprodukovať s pocitom, že konečne viem ako na to. Skončil som s 10 opakovaniami za sebou a nemohol som tomu uveriť! Pred pár mesiacmi som to nedokázal ani raz a teraz hneď 10 krát a to všetko iba vďaka technike, ktorú ma naučil Grant Higa! Teraz jediné čo som musel urobiť bolo vyskúšať to na súťaži.

Prišiel jún a ja som sa zúčastnil súťaže: ”Strongest in the West”. Finálnou disciplínou boli Atlasove kamene. Keď som prišiel na radu podarilo sa mi vyložiť prvý kameň vážiaci 260lbs, druhý vážiaci 290lbs a tretí vážiaci 305lbs veľmi rýchlo a ľahko. Priblížil som sa k štvrtému beštiálnemu kameňu vážiacemu 330lbs a pripravil si úchop. Zdvihol som ho do lona, prechytil a ťahal hore a na podložku! Piaty 360lbs vážiaci kameň som v ten deň zdvihnúť už nedokázal, ale od zlyhania s 254lbs kameňom v októbri, k zdvihnutiu 330lbs kameňa v júni bol pokrok potešenia hodný!

Na "GNC Show of Strength" v októbri 2004 som súťažil na Národných Majstrovstvách Amatérskych Strongmanov. Vo finále boli opäť Atlasove kamene. Teraz po roku čo som zlyhal pri 254lbs vážiacom kameni, uvidím o koľko som sa zlepšil. Kamene boli 290, 305, 335, 360 a 380lbs! Toto boli rovnaké kamene, ktoré používajú profesionáli v Národných Majstrovstvách hneď ako sme my skončili. Do chvíle kým som prišiel na rad sa nikomu sa nepodarilo zdvihnúť všetkých 5 kameňov a ja som dúfal, že budem prvý. Zdvihol som rýchlo 290, 305 a 335lbs kamene. Tu som si zlepšil svoje vlastné maximu (330lbs) ale ešte som neskončil. Chytil som 360lbs kameň a trhol ho nahor. Trošku problém dostať ho na podložku, ale vyšlo to. Už som bol unavený ale všetky kričali aby som išiel na posledný. Počul som hlásateľa bývalého World Strongest Man súťažiaceho Bryana Neesa, ktorý sa pýtal publika či budem prvým kto zvládne všetkých 5 kameňov. Pripravil som si úchop a potiahol kameň zo zeme do lona. Pokúsil som sa vyhodiť ho na podložku dva krát, ale nemohol som ho dostať z lona. Nebol som však veľmi sklamaný, pretože som ani nepočítal s tým, že mi to pôjde tak dobre iba pár mesiacov po tom, čo mi Grant ukázal ako na to.

Ako chytiť kameň z vrchu v druhej časti pohybu som sa naučil až po majstrovstvách, takže s prihliadnutím na to, sa cítim celkom dobre. Odvtedy sa mi podarilo zdvihnúť 367lbs vážiaci kameň vcelku ľahko a keby sa tam toho dňa pohyboval 400lbs vážiaci kameň, cítil by som sa na to dvihnúť ho na podložku. Nepočítam že teraz keď viem správnu techniku ako na to, by som na tejto disciplíne ešte niekedy v budúcnosti zlyhal.

Stálo ma to veľa testov, chýb a trochu viac frustrácie, než som sa naučil správnu techniku. Dúfam že táto informácia vám pomôže s technikou hneď na prvý krát a vyhnete sa mojim nezdarom.

Veľa šťastia s Atlas Stones!

 

 

Autor: Aaron Anderton

Zdroj: http://www.nlpbodybuilding.com/stone-lifting.html

 

Asistenčné cviky k Atlas stones:

DEADLIFT – Mŕtvy ťah
SNATCH GRIP DL – Mŕtvy ťah s trhovým úchopom
POWER CLEANS – Silové premiestnenie
PEC DEC - 
HIGH PULLS – príťahy činky k brade
ZERCHER SQUATS – zercher drep
ZERCHER DEADLIFTS – zercher ťah
BENT ROWS – príťahy v predklone
FRONT SQUAT – predný drep
STIFF LEG DLs – mŕtvy ťah s vystretými nohami
GOODMORNINGS – predklony s činkou
HIGH PLATFORM DLs W/ROW HANDLE – mŕtvy ťah z boxov
BOX SQUATS – drep na box
BOX SQUATS W/BANDS – drep na box s bandami
SANDBAG/KEG LIFTING – dvíhanie sudu / vreca s pieskom
GLUTE-HAMS RAISES - ghr
REVERSE HYPERS - otočené hyperextenzie

facebook instagram google+ youtube