Copyright 2024 - POWER-SPORT.sk

Je soľ nezdravá?

Roky rokúce, kam až moja pamäť siaha, boli naše mozgy masírované informáciou, že soľ je škodlivá. Ľudia majú neuveriteľnú schopnosť uľahčovať si riešenia problémov prostredníctvom zvaľovania viny, no a presne na toto soľ poslúžila veľmi dobre. Pre tento účel bola doslova ideálna.

Soľ teda dostala vinu za zvýšený krvný tlak a kardiovaskulárne poruchy. Je jednoduché zvaliť vinu na tak jednoduchého nepriateľa, a tak vytvoriť dogmu, že ak budeme soliť menej, riziko týchto ochorení sa zníži, prípadne minimalizuje. Avšak, čo čert nechcel, nie je to až tak celkom pravda.

Poďme sa teda pozrieť do minulosti a zistiť kde tieto nie až tak pravdivé domnienky vznikli. Odštartovali to dve štúdie, prvá z roku 1904!!! a druhá z roku 1970, ktoré nazvime ich mierne - boli úplne nezmyselné.

Pozrime sa na štúdiu z roku 1904. V tejto štúdii francúzski lekári ohlásili, že 6 ich pacientov má vďaka vysokému príjmu soli vysoký krvný tlak. To je všetko čo stačilo na vytvorenie záveru, že za vysoký krvný tlak v týchto prípadoch je zodpovedná jedine a práve soľ. Táto dogma, tu s nami existuje už cez 100 rokov a doktori ju aj naďalej vštepujú do myslí svojich pacientov.

Druhá spomínaná štúdia z roku 1970 sa zaoberá výskumom prevádzaných na potkanoch. Mala dokázať, že ak sa jedná o vysoký krvný tlak, soľ je naozaj nepriateľ číslo jeden. Je však škoda, že nikto tejto štúdii nevenoval dostatok pozornosti a jej výsledok bol jednoducho akceptovaný ako fakt. Pozrime sa však konkrétne, o čo sa v tejto štúdii jednalo a rozmeňme si ju na drobné.  

Potkanom bola podávaná soľ a výsledkom bolo, že u týchto hlodavcov naozaj došlo k hypertenzii (zvýšenému tlaku). Čo však už nikto neriešil bol fakt, že im bolo podávané také obrovské množstvo soli, ktorého ekvivalent v prepočte na priemerný ľudský organizmus bol rovnajúci sa dennej dávke o obsahu 500g soli! Áno, naozaj pol kila! Denná dávka pre človeka sa pritom pohybuje len niekde okolo 3,4g / deň.

Takže áno, ak budeme denne jesť 0,5kg soli, je vysoko pravdepodobné, že budeme mať vysoký krvný tlak a je tiež rovnako vysoko pravdepodobné, že nám explodujú obličky a zasvinia doma gauč.

Avšak, aj vďaka týmto štúdiám sa naďalej odporúča znižovať množstvo soli v strave.

 

Designed by Asier_Relampagoestudio / Freepik

 

Dobre, dobre...máme teda ale dôkazy, že soľ neškodí?

V štúdiách sa pokračovalo a boli robené ďalšie. Boli však buď malé a bezvýznamné alebo sa im nedostalo dostatok pozornosti. K prelomu prišlo v 2011 keď “American Journal of Hypertension” publikoval meta-analýzu 7 štúdii na ktorých sa spolu zúčastnilo 6250 vzoriek ľudí.

Tu sa zistilo, že vzorka ľudí s normálnym alebo zvýšeným krvným tlakom, nedokázala znížiť riziko porážky alebo infarktu len vďaka obmedzeniu príjmu soli.

V rovnakom roku došlo k publikovaniu ďalšej, tentokrát európskej štúdie. Dospelo sa v nej k zisteniu a priamej úmere hovoriacej o tom, že so zníženým obsahom soli v moči, rastie riziko úmrtia. Väčšina soli ktorú prijmeme, sa totiž z tela dostáva von práve močom, a preto je rozumné sledovať ukazovatele práve tam.

Ďalšia štúdia, ktorú sa  v tomto kontexte oplatí spomenúť, je opäť z USA. Štúdia vznikla v roku 2006 a bolo v nej sledovaných 78 miliónov Američanov a ich denný príjem soli. Táto štúdia opäť ukázala zaujímavú úmeru. Čím viac soli ľudia prijímali, tým menšie bolo riziko úmrtia, kvôli srdcovým potiažom.

 

Tak fajn, soľ teda znižuje tlak, či nie?

Jednoducho povedané, áno, je to tak. Soľ naozaj môže dopomôcť k zníženiu tlaku. Aspoň také boli zistenia väčšieho meta-reportu, ktorý zistil, že zníženie príjmu soli dokáže naozaj znížiť systolický krvný tlak o 1,1 mm ortuti (mmHg) a diastolický krvný tlak v priemere o 0,6 mm ortuti.

Aby sme si to pretlmočili do bežnej reči, je to ako zníženie zo 120/80 na 119/79.

 

Skúsme to teda nejak celé uzavrieť.

Ak by sme to skúsil jednoducho zhrnúť, tak dospejeme k záveru, že každá štúdia, ktorá tvrdí, že soľ je zlá, má kontra-štúdiu, ktorá tvrdí pravý opak. Avšak, pokiaľ nebude urobená dlhodobá štúdia, ktorá by sa zamerala na nízky príjem soli a pozitíva a negatíva z nej plynúce, budeme musieť pracovať s tým, čo máme, čo vieme. Je nefér, že sa doktori stotožnili len so štúdiami z dávnych dôb, ktoré stoja na nepevných základoch a teoreticky dávajú odporúčania, ktoré nemajú až tak pozitívne zdravotné benefity.

Samozrejme, nechcem aby ste to pochopili tak, že čím viac soli zjeme, tým budeme zaručene zdravší. Nie! Sú totiž ľudia, ktorí sú na príjem soli senzitívni a tá u nich naozaj môže vyvolať markatné zvýšenie tlaku.

Avšak, veľká väčšina populácie je v bezpečí a bubáka s názvom soľ sa obávať nemusí. Väčšina tvrdení o účinkoch soli sú totiž dlhodobo vštepované mýty.

Všeobecne primeraná denná dávka soli sa pohybuje okolo 2300mg. Je jasné, že veľa ľudí za deň príjme dvojnásobok. Tu by som bol opatrný. Nie kvôli krvnému tlaku ale zvýšenej pravdepodobnosti poškodenia obličiek alebo až dysfunkcii kognitívnych procesov.  

Takže čo? Moja rada znie: Neboj sa soľničky (s rozumom samozrejme), ale snaž sa vyhnúť konzervovaným jedlám, fastfoodu a spracovaným jedlám vo všeobecnosti. Vo veľa prípadoch je tam toľko soli, že ak by ju pojalo najbližšie jazero, zmenilo by sa na Mŕtve more.

 

Silový trojboj a soľ

Ešte poznámočka človeka, ktorý “sem tam” zdvihne železo. Podľa mňa, je soľ dôležitý, výkon zvyšujúci doplnok výživy. Veľa ľudí vzhľadom na “zdravý životný štýl” soľ zo svojej stravy vytláča. Soľ má však pre fyzicky aktívnych ľudí veľa benefitov. Optimálny príjem soli zvyšuje objem krvi, ktorá je schopná dodať viac kyslíka a živín bunkám tam kde sú potrebné, a zároveň vyplaviť odpad. Soľ núti telo držať viac vody vo svaloch a tým pádom zlepšuje silu a explozívnosť a zároveň zlepšuje integritu kĺbov.

Ako silový atlét som sa neraz stretol s problémom, že po ťažkých a dlhých tréningoch alebo po súťaži, som mal silné a nepríjemné svalové kŕče. Skúšal som logicky magnézium, lebo to je to prvé, čo každý povie hneď ako sa spomenú kŕče. Nepomohlo to a kŕče som mal aj naďalej. Neskôr som zistil, že je za tým nedostatok soli a vďaka zvýšeniu príjmu na optimum, u mňa tieto kŕče viac nepredstavujú žiaden problém.

Verím, že vás zistenia ktoré som vám tu uviedol oslovili, a ak vás táto téma zaujíma, budete rešeršovať aj na vlastnú päsť a dopátrate sa k novým, zaujímavým informáciám. Kľudne ma kontaktujte, a ak vaše články budú stáť za to, môžem ich publikovať.

 

Joe

Zdroj: https://www.scientificamerican.com/article/its-time-to-end-the-war-on-salt/

facebook instagram google+ youtube