Copyright 2024 - POWER-SPORT.sk

Drep s gumenými expandermi

O drepe na box a správnej technike sme uverejnili celý článok (drep na box), ktorý určite stojí za prečítanie. Výhod tohto cviku je viac a vďaka pridaniu bandov si zaručene zlepšíte svoj výkon v drepe.

 

 

 

Jedného dňa sa ma Loui spýtal, či by som s ním nešiel na basketbalovú výstavu, aby sme pozreli na nejaké gumené expandery – bandy. V tej chvíli som si myslel, že hovorí o nejakom druhu chirurgických gumených trubičkách ako používajú inštruktori aerobiku. Povedal som mu na to svoj názor, že to je len strata času, ale aj tak som si ním šiel. Viete ako to chodí, nechcel som aby mi nakopal zadok. Keď sme dorazili na výstavu, zastavili sme sa pri stánku predajcu bandov, ktoré tam boli demonštrované na tréning flexibility. Myslel som si, že Loui chce zakomponovať cviky na flexibilitu do nášho tréningu.

 

Vyskúšal som si niektoré cviky a bol som vyzvaný aby som si jeden band omotal poza chrbát a skúsil s tým benchpress. Odpor z veľkých bandov bol celkom silný a začal som to pociťovať v tricepsoch už po pár opakovaniach. Loui kúpil vrece plné bandov a vydali sme sa na cestu. Po ceste som sa ho spýtal, čo s nimi plánuje robiť. Myslel som, že povie niečo v zmysle tréningu flexibility alebo asistovaných cvikov. Nebol som pripravený na to čo odpovedal. Povedal mi, že ich chce uchytiť na činky. Bol to nápad ktorý mu ponúkol Dave Williams Z univerzity Liberty.

 

Myslel som si, že to bude flirt s katastrofou a nechcel som sa toho nijak účastniť. Reťaze posunuli môj drep zo 760 libier na 855 za 12 mesiacov a ja som nebol pripravený na zmenu. Ak ste niekedy trénovali vo Westside, dve veci viete s určitosťou. Prvá je, že zmena je súčasť procesu a druhá, že Louie si presadí svoje!

 

Stal som sa laboratórnou myšou a počas nasledujúcich mesiacov som prvý krád drepol 900 libier. Piati z mojich tréningových kolegov ma nasledovalo a ďalších 23 dreplo 800 libier. Implementácia reťazí a bandov urobila z 500 librového benchpressu a 800 librového drepu veľký vtip!

 

Drepy s bandami je tým najlepším čo sa mohlo stať váham na našich činkách pri drepe za posledné roky. Keď sme prvý krát začali trénovať s bandami, neznášal som ich. Mal som pocit, že spomaľujú rýchlosť činky až príliš. Zostal som pri nich vlastne len preto, že som v skutočnosti nemal na výber. Mal som možnosť používať ich, alebo počúvať „bojko“ na každom tréningu drepov!

 

drep na box s gumenými expandermi

 

Niečo k tréningu drepov s bandami:

Na využitie bandov v základnej tréningovej fáze musíte zredukovať tréningové percentá o 10%. Bežná percentáž pre stredne pokročilého powerliftera je 4 týždňová vlna, cyklované percentá od 60% do 70% z vášho súťažného maxima. Malo by to vyzerať približne takto: 1.týždeň na 60%, 2. týždeň na 63%, 3. týždeň na 67%, 4. týždeň na 70%. Po zahrievacích sériách, vykonajte 8 – 12 sérii po 2 opakovania s minútovou prestávkou medzi sériami. S využitím bandov by mali percentá klesnúť na 50% - 60% z vášho súťažného maxima.

 

 

Autor: Dave Tate

Zdroj: tmuscle.com

facebook instagram google+ youtube