Copyright 2024 - POWER-SPORT.sk

Tipy a triky dieľ. 1 - Úchop pri benchpresse

Ak pri benchpresse pociťuješ bolesť v zápästiach, je potrebné pozrieť sa na ich pozíciu. Je zahnuté smerom vzad tak, ako na vrchnom obrázku? Práve toto zahnutie môže spôsobovať bolesť. Pri takejto pozícii zápästia je naň vyvíjaný tlak, ktorý v ňom spôsobuje trenie kĺbov a úponov. Ak pri cvičení držíš zápästia v rovnakej pozícii a nepociťuješ bolesť, je veľká pravdepodobnosť, že v budúcnosti začneš. Bolesti v zápästiach pociťujú hlavne tí ľudia, ktorí majú širší úchop na benchpresse.

Úchop pri benchpresse

Zalomené zápästia vzad, ako môžeš vidieť na hornom obrázku, nemusia spôsobovať iba zdravotné problémy. Ochudobňujú ťa taktiež aj o výkon. Na hornom obrázku je vidieť ako lakeť , predlaktie a os činky, nie sú v rovnakej línii, čo nieje ideálna poloha na prenos sily od prsných a deltových svalov, cez triceps a predlaktie k činke. Neutrálna poloha zápästia ako vidíš na spodnom obrázku, znižuje stres na zápästie . V tejto polohe je predlaktie v línii s činkou, a toto zaručuje ideálny prenos sily .

Pomoc udržania neutrálnej polohy zápästia, nájdeš v uložení činky nižšie do dlane. Pri problémoch so zápästím, a rovnako vrámci prevencie pri vyšších váhach, je ideálne používať bandáže na zápästia, ktoré pomáhajú fixovať zápästie v správnej polohe.

Bandáže na zápästia môžeš kúpiť tu.

Autor: Denis

facebook instagram google+ youtube