Copyright 2024 - POWER-SPORT.sk

Tipy a triky dieľ. 2 - Pozícia nôh pri mŕtvom ťahu

V tomto diele tipov a trikov sa pozrieme na mŕtvy ťah. Ak chcete vykonávať mŕtvy ťah čo najefektívnejšie , prvým a najdôležitejším krokom bude správna pozícia činkov voči chodidlám.

Častou chybou býva pozícia činky, ktorá sa opiera o holene - ako môžete vidieť na obrázku vpravo hore. Pri tejto pozícii nastáva problém pri začatí ťahu. Holene vám posunú činku vpred a vy musíte zbytočne míňať energiu aby ste ju dostali do ideálnej polohy v strede chodidla, kde máte ťažisko.

Obrázok vľavo hore znázorňuje nesprávnu pozíciu činky, ktorá je príliš vpredu. Táto pozícia , podobne ako predchádzajúca, vás stavia do neefektívnej pozície mimo vášho ťažiska , ktorú v priebehu ťahu budete musieť korigovať, a tým sa uberáte o silu a potencionálne kilogramy na činke.

Ideálna poloha činky v strede chodidla vám zaručí najefektívnejšie využitie sily. Nebudete musieť upravovať dráhu činky počas ťahu, pretože v strede chodidla máte ťažisko , kde ste najsilnejší.

 

 

Ako sa naučiť ideálnu polohu v strede chodidla? Pred začatím ťahu musíte vizuálne skontrolovať pozíciu chodidla a činky. Vzdialenosť cca 2-3 cm od holennej kosti pri pohľade z hora bude u väčšiny ľudí ideálna. Ak cvičíte mŕtve ťahy v rovnakej obuvi, dobrou pomôckou je nájsť si záchytný bod na topánke.

 

Autor: Denis

facebook instagram google+ youtube