Copyright 2024 - POWER-SPORT.sk

Pozeráš pri drepe do stropu? Okamžite s tým prestaň!

 Nie len že sa to nezhoduje s konceptom môjho milovaného „low bar“ drepu, kde má byť pozícia hlavy tak aby bola chrbtica v neutrálnej polohe - a to za každých okolností, ale vďaka nadmernej extenzii chrbtice hrozí aj vážne zranenie!

S názorom pozerania sa pri drepe do stropu som sa stretol už aj ja (asi ako každý z vás) a ono by to možno aj dávalo zmysel „Pozeraj sa tam kam chceš ísť a telo bude nasledovať hlavu“ , lenže nanešťastie tomu tak nie je. Tento fenomén sa vidí najčastejšie pri high bar drepe, kedy si cvičenci tyč ukladajú vysoko na trapézy (ak teda nejaké majú, ak nie je tyč leží až na krku).

A teda prečo vlastne takto nie? Ak máš totiž pri drepe hlavu vykrútenú do plafónu, dochádza k nechcenému uvoľneniu chrbtice, čo obmedzuje zapojenie svalov zadnej časti tela (posterior chain) a okrem toho vďaka hyperextenzii krčnej chrbtice môže v najhoršom prípade dôjsť až k zraneniu platničiek.

 

Zhrnuté a podčiarknuté. Nielenže sa oberáš o váhu na činke vďaka menšiemu zapojeniu svalových skupín, neefektívnej dráhe pohybu ale navrch vystavuješ chrbticu nebezpečenstvu vďaka nadmernému prehnutiu a zvýšenému tlaku na platničky.

 

Joe

facebook instagram google+ youtube