Copyright 2024 - POWER-SPORT.sk

Výsledky: Efekt užívania dopingu v športe na spoločnosť

Látky na zvýšenie výkonu sú atlétmi využívané už po desaťročia. Prvý výskyt týchto látok bol v roku 1954 na Olympijských hrách v teame vzpieračov z Ruska. Akonáhle sa o tom dozvedeli Američania, začali svojim atlétom ordinovať rovnako steroidy a rivalita bola zrodená. Východní Nemci boli známi, v zlom slova zmysle, vďaka dôkladnému dopingovému programu ktorý trval od roku 1968 do 1976. V tomto 8 ročnom rozmedzí dominovali v ženských športoch a ukázali signifikantnú efektivitu doping. Toto sa pokladá za začiatok rozšírenia dopingu v športoch.

 

 

Jedným z najviac hanobených športovcov v modernej histórii Olympijských hier bol kanadský šprintér Ben Johnson. Behal šprint na 100m vo svetovom rekorde 9.79 sekúnd a jednoznačne zvíťazil. Johnoson bol pozitívne testovaný na niekoľko druhou zakázaných látok, ktoré zahŕňali aj anabolické steroidy a bola mu odobraná medaila. O čom sa však hovorí menej je prípad Janet Evans. Bola olympijskou plavkyňou a vyhrala medailu v ženskej 5K v rovnaký deň ako ben Johnson. Na tlačovej konferencii ktorá nasledovala po jej výhre sa chválila so špeciálnymi high-tech plavkami, ktoré Američania tajili. Janet Evans nebola odobratá medaila, utŕžila však aplauz za „americkú vynaliezavosť“. Signál ktorý táto udalosť odoslala je teda jasný - nie je v poriadku použiť niečo k čomu má prístup každý, je ale v poriadku použiť niečo na získanie výhod, čo nik iný zo súťažiacich k dispozícii nemá.

V profesionálnom baseballe boli hráči ako Mark McGwire, Barry Bonds, Jose Conesco a Jason Gambi povolaní postaviť sap red congress a po dobu dvoch týždňov diskutovať na tému užívania steroidov. Congress trval na tom, že steroidy ničia šport a je potrebné ich zakázať aj napriek tomu, že zisky počas éry užívania steroidov značne narástli. Congress rovnako ako Major League Baseball (MLB) komisár, kázal o rovnosti na ihrisku, pritom však New Yourk Yankees majú výplatnú listinu 3 krát väčšiu ako bežný team (Grossman et al 2005.)

Štúdia vykonaná od MLB ohľadom užívania dopingu v profesionálnom baseballe zistila, že asi 6 percent všetkých atlétov v MLB užíva doping. Následne naznačila, že 94 percent baseballových hráčov je “čistých” teda prítomnosť dopingu v baseballe nie je potrebná. Ak sa pozrieme na spôsob akým bola štúdia vykonaná, je možné všimnúť si niektoré nedostatky v údajoch. Po prvé, testovali sa iba anabolicko-adrogénne steroidy (AAS ) a stimulanty. Testy sa zamerali približne na 60 rôznych látok, ktoré spadali do týchto dvoch kategórií. Pre hráčov však nebolo ťažké vyhnúť sa pozitívnym výsledkom, nakoľko zoznam sledovaných látok bol k dispozícii. Jediné čo bolo treba urobiť aby hráči vyšli z testovania čistí, bolo začať brať iné látky ako boli uvedené na zozname. Bay Area laboratórium Co-Operative (BALCO) sa stalo známym dodávaním zoznamov netestovaných látok pre hráčov z MLB. Za druhé, hráči vopred vedeli kedy budú testovaní. Obhajobou mal byť štvrtý dodatok hráčskeho práva, podľa ktorého je náhodné testovanie hráčov s jeho rozporom. Za tretie, netestovalo sa počas mimo súťažného obdobia. To je badateľné pretože bolo možné nabrať 7kg svalov vďaka AAS a udržať si niečo medzi 3 až 6kg po vysadení (Grossman et al 2005).

Z tohoto plynuli aj finančné benefity. Štúdia vykonaná na Berkley ohľadom potencionálnych ekonomických benefitov od profesionálnych hráčov baseballu užívajúcich doping obsahovala, že priemerný zisk sa zo 140 miliónov USD z pred dopingovej éry (začiatok 1990) zvýšil počas éry steroidov (začiatkom roku 2000) na 332 miliónov USD. Štúdia tiež zaznamenala fakt, že hráč na individuálnej úrovni užívajúci doping (ktorého pri tom nechytia), môže počas svojej kariéry zarobiť o 8,8 milióna USD viac. Ak by bol hráč prichytený a dostal od MLB najvyššiu možnú pokutu, mal by aj tak stále kvôli dobrým výsledkom o 2,5 milióna USD viac (Grossman et al 2005).

 

Graf 1 - Priemrný frančísingový zisk

 

 

 

Graf 2 - Celková hodnota

 

Grafy hore ukazujú ako sa zvýšila od začiatku steroidovej éry v baseballe v roku 1995 priemerný fančísingový zisk a celková hodnota. Graf bol upravený pre infláciu.

Za posledný mesiac sa meno Lance Armstrong v Amerike zmenilo z hrdinu na synonymum pre podvod. Muž ktorý dva krát porazil rakovinu je stále najlepší cyklista v histórii. Dôvod prečo sa všetci obrátili proti nemu je ten, že posledných 10 rokov bojoval proti obvineniam z užívania doping. Povedal, že je čistý a nakoniec skončil ako vedúci dopingového program pre americký cyklistický team. Tvrdiť teda že by doping motivoval americkú spoločnosť by bolo nesprávne. V skutočnosti sú však steroidy zodpovedné za záchranu miliónov životov. Testosterón je považovaný za zázračný liek doktormi po celom svete (Silvester 1995) a ľudia majú problém s tým ak im ich hrdina klame. Ak by Lance Armstrong priznal, že užíval doping a ospravedlnil sa hneď na začiatku, bol by tiež zbavený medailí ale ľudia by to prekonali ľahšie.

Tak ako sú bábiky Barbie nerealistickou personifikáciou ženskej formy, GI Joes je to isté pre mladých chlapcov. Ak sa pozriete na rozdiel v hračkách z roku 1960 a dnes, je tam zreteľne viditeľný rozdiel.

 

Graf - Porovnanie

 

 

Aj na príklade hračiek si vieme porovnať aké hračky v rokoch 60-tych reprezentovali postavu priemerného muža tej doby a k tomu na porovnanie hračky z roku 2012, ktoré majú v porovnaní s normálnym dospelým človekom nadmerne veľkú stavbu tela. Hračky z dnešnej doby viac reprezentujú profesionálneho bodybuildera ako bežného dospelého človeka.

Štúdia zameraná na to ako vnímajú svoj obraz kulturisti, vzpierači a netrénujúci jedinci zistila, že kulturisti majú v porovnaní so zvpieračmi a necvičencami väčší zmysel pre seba-objketivizáciu, nespokojnosť s vlastným telom a motiváciu na budovanie svalstva (Hallsworth et al 2005). Z tejto štúdie však nie je jasné či začali robiť kulturistiku preto že boli nespokojní so svojim telom, alebo preto že videli výsledky a následne cítili potrebu mať viac a viac svalovej hmoty (Hallsworth et al 2005).

Ďalšia štúdia sa zamerala na ideálnu mužskú postavu a fakt, či táto mala vplyv na pohľad na seba samého u adolescentov. Zistilo sa že mala vplyv iba na jedincov, ktorí boli v minulosti nespokojní so svojim telom. Adolescenti boli do veľkej miery ovplyvnení obrázkami s ideálnym telom . Čo nám teda z toho vyplýva ako zhrnutie? Väčšia svalová hmota u deteských hračiek ovplyvní v konečnom dôsledku iba tých jedincov, ktorí nie sú spokojní so vzhľadom samého seba (Humpreys P er at 2004).

Časopisy s fitnes a bodybuilding tématikou ako Muscle and Fitness a Flex sú plné reklám na doplnky výživy na ktorých sa nachádzajú profesionálni kulturisti, užívajúci anabolické steroidy, držiac v rukách doplnky výživy ktorí tvrdia, že s nimi dosiahnete výsledky, ktoré sú dosiahnuteľné iba užívaním steroidov. Priemysel okolo doplnkov výživy má ročný obrat v USA 27 biliónov dolárov a prieskum na bodybuilding.com ukázal, že ich patróni minú v priemere 100 dolárov mesačne na proteín, keratín a predtréningové nápoje. Na druhej, nie až tak legálnej strane, bežne môžete kúpiť mesačnú zásobu steroidv Dianabol za menej ako 40 dolárov. Iný prieskum na inej stránke zisťoval, prečo sa užívatelia rozhodli nepoužívať anabolické steroidy. Najčastejšou odpoveďou bolo, že sú nelegálne.

Amerika je krajina kde sa minie ročne 27 biliónov dolárov na drogy (Humphreys et al 2004). Máme pilulky na bolesť hlavy a chrbta. Máme pilulky aby sme sa ráno zobudili a pilulky aby nám pomohli večer zaspať. Študenti používajú drogy ako Adderall aby zlepšili svoju schopnosť robiť domáce úlohy a študovať na testy. Hudobníci užívajú beta blokátory aby sa zbavili nevoľnosti pred vystúpením. Takže je prirodzené ak atléti chcú pilulky aby mohli zlepšiť svoj výkon - behať rýchlejšie alebo zdvíhať väčšiu váhu.

Atlétom je povolené používať technológiu na zlepšenie ich vybavenia, ktoré používajú nech už ide o akýkoľvek šport. Na olympijských hrách v roku 1972, bol tyčkár Bob Segran prvou osobou ktorá použila tyč vyrobenú z laminátu namiesto tyče tradičnej vyrobenej z bambusu. Nebol vykázaný z olympijských hier a dnes sú tyče z laminátu štandardnou výbavou. Vedy a technológie vylepšili baseballové pálky, hokejky, vypchávky na americký futbal, plavecké plavky a takto by sme v zozname mohli pokračovať ďalej. Vyzerá to tak, že jediné čo nie je povolené aby veda vylepšila, sú atléti sami.

Atléti užívajú ľudský rastový hormón (HGH) aby predĺžili svoju kariéru o jeden až dva roky. Fakty hovoriace o tom že tento hormón zrýchľuje regeneráciu a stimuluje syntézu proteínov sú veľmi atraktívne pre atlétov vo všetkých vekových kategóriách, hlavne však pre tých, ktorí sa blížia ku koncu svojej kariéry. Hrať o jeden až dva roky dlhšie môže mať pre profesionálneho atléta miliónovú cenu.

Za ďalších dvadsať až tridsať rokov bude konvenčný doping zbytočný. Ďalšou veľkou vecou v zlepšovaní výkonu je génový doping. Vedci prichádzajú na to, že jedným z najväčších rozdielov medzi profesionálnymi atlétmi a bežnou populáciou je variácia v genetike.

Vedcom sa už podarilo manipulovať gény zodpovedné za inhibíciu myostatínu, ktorý je zodpovedný za inhibíciu svalového rastu. Výsledkom je, že kravy produkujú dvojité množstvo svalovej hmoty ako bežná krava. Je iba otázkou času než táto technológia bude použitá v testoch na ľuďoch (Riewald et al 2005).

 

Referencie:

  • Anabolic-androgenic steroid use by private health Club/Gym athletes. (1993) NSCA Strength and Conditioning Journal 7(2).
  • Behrendt B (2009) Strategies to curb risk behaviors in adolescent athletes. NSCA Strength and Conditioning Journal 30(3).
  • Bell C (Producer), Bell C (Director) (2008) Bigger, stronger, faster: The side effects of being American. [Video/DVD] Magnolia Pictures.
  • Berning JM, Adams KJ, Stamford BA (2004) Anabolic steroid usage in sports: Fact, fiction, and public relations. NSCA Strength and Conditioning Journal 18(4).
  • Center For Disease Control (2011) 2011 Mortality Rates. Web.
  • Grossman M, Kimsey T, Moreen J, Owings M (2005) Steroids and Major League Baseball.
  • Hallsworth L, Wade T, Tiggemann M (2005) Individual Differences in Male Body-Image: An Examination of Self-Objectification in Recreational Body builders. PubMed.
  • Humphreys P, Paxton SJ (2004) Impact of exposure to idealised male images on adolescent boys’ body image. PubMed.
  • Kaiser F (2010) American Prescription Drug Trends. PubMed.
  • Kontor K (1989) NSCA plan for the elimination of anabolic-androgenic steroid abuse by Athletes/Students. NSCA Strength and Conditioning Journal 11(5).
  • Land L Collectables (2012) GI Joe Collectable. Web.
  • Leone J, Fetro J (2007) Perceptions and attitudes towards androgenic-anabolic steroid use among two age categories: A qualitative inquiry. NSCA Strength and Conditioning Journal 21(2).
  • Literature review: Anabolic-androgenic steroid use by athletes (1993) NSCA Strength and Conditioning Journal 15(2).
  • Martins RA, Gomes GA, Aguiar O Jr, Medalha CC, Ribeiro DA (2010) Chromosome Damage and Cytotoxicity in Oral Mucosa Cells after 2 Months of Exposure to Anabolic Steroids (decadurabolin and winstrol) in Weight Lifting. PubMed.
  • Riewald S, Roetert EP (2005) Are we dopes to ignore gene doping? NSCA Strength and Conditioning Journal 27(1).
  • Scally M (2010) Anabolic steroids – A question of muscle: Human subject abuses in anabolic steroid research. Amazon.
  • Silvester LJ (1995) Self-perceptions of the acute and long-range effects of anabolic-androgenic steroids. NSCA Strength and Conditioning Journal 9(2).
  • Simmons L (2008) The Westside Barbell Book of Methods (1st ed.) Westside Barbell.
  • Street C, Antonio J (2000) Steroids from Mexico: Educating the strength and conditioning community. NSCA Strength and Conditioning Journal 14(3).
  • Toy Haven (2009) Vintage GI Joe from 1964. Web.
  • Wadler G, Hanline B (1989) Drugs and the athlete. F.A. Davis Co.
  • Wagman DF, Curry LA, Cook DL (1995) An investigation into anabolic-androgenic Steroid use by elite U.S. powerlifters. NSCA Strength and Conditioning Journal 9(3).
  • Yesalis Charles E, Cowart Virginia (1998) The steroids game Human Kinetics.

 

Autor: Scott Grant

Zdroj: http://articles.elitefts.com/training-articles/results-the-effect-of-performance-enhancing-drug-use-in-sports-on-american-society/

facebook instagram google+ youtube