Copyright 2024 - POWER-SPORT.sk

Úvod do vzpierania

Už sa tu objavili tréningy powerlifterov, strongmanov ale aj kulturistov, takže prichádza na radu spomenúť vzpieranie ako ďalší zo silových športov.

Vo vzpieraní ide hlavne o skĺbenie sily (strenght + speed = power) a techniky. Vzpieranie je dobrým doplnkom aj pre ostatné športy (rôzne výbušné športy – bojové umenia, šprint, basketbal...).

Cviky

Vo Vzpieraní sú dva kľúčové cviky – trh a premiestnenie + nadhod. Pri trhu ide trvalý jeden pohyb, kedy ide o to, dostať činku zo zeme nad hlavu. Premiestnenie a nadhod je ako názov napovedá kombinácia dvoch pohybov. Najskôr sa činka musí premiestniť zo zeme, kedy sa v strednej pozícii pridrepne a činka sa zachytí na kľúčnych kostiach a deltových svaloch. Potom sa z pozície v stoji vyrazí činka nad hlavu. Oba cviky končia v rovnakej pozícii – činka je nad hlavou v napnutých pažiach, nohy nie sú v pohybe. Dávnejšie sa k týmto dvom disciplínam súťažilo ešte v súpažnom tlaku. Ale iba do roku 1972. Tlak sa odlišoval od výrazu pomalším prevedením, kedy išlo o vytlačenie činky nad hlavu v kontrolovanom pohybe. Nezhody u rozhodcov ohľadom prevedenia tohto cviku viedli k jeho vyradeniu.

 

Súťaže

Medzinárodná federácia vzpierania (IWF) bola založená v roku 1905 v Budapešti a vzpieranie je olympijským športom. Pretekári sú rozdelení do niekoľkých kategórii podľa telesnej váhy: Muži majú tieto kategórie – do 56kg, do 69kg, do 77kg, do 94kg, do 105kg a nad 105kg. Ženy majú tieto kategórie: Do 48kg, do 53kg, do 63kg, do 69kg, do 75kg a nad 75kg. V každej váhovej kategórii prevádzajú pretekári oba olympijské cviky. Odmena pripadá za najlepší trh a najlepšie premiestnenie + výraz a na koniec na kombinácii (total).

Každý pretekár má 3 pokusy. Pokiaľ pretekár zlyhá na nejakej váhe môže ju zopakovať alebo zvýšiť. Váhy sú odstupňované po 1kg (dávnejšie 2,5kg)

Vzpierači musia vynaložiť všetko psychické a fyzické úsilie do cviku, pretože hýbu s váhami, ktoré sa pohybujú okolo ich vlastnej telesnej váhy, alebo ju niekoľkonásobne prevyšujú.

 

TOP vzpierači

Od 50tich do 80tich rokov vládli atléti východného bloku. Predovšetkým zo SSSR, Bulharska a Rumunska. Prvým Američanom, ktorý sa dokázal presadiť medzi súpermi z východu bol Tommy Kono, ktorý vytvoril 26 nových rekordov, vyhral dva krát na OH (1952 a 1956) a raz bol strieborný (1960). Kono je jediným vzpieračom, ktorý vytvoril nové rekordy v štyroch váhových kategóriách. Okrem vzpierania bol Kono veľmi úspešný aj v kulturistike a vyhral niekoľko súťaží.

Vasilij Alexejev zo SSSR stanovil 80 svetových rekordov a stal sa dva krát olympijským víťazom (v 70tich rokoch). Od 70tich rokov sa začali viac presadzovať vzpierači z Číny, Iránu, Grécka a Turecka.

V histórii vzpierania sú iba štyria pretekári, ktorí dokázali vybojovať 3 olympijské medaile. Sú nimi Naim Suleymanoglu z Turecka (1988, 1992 a 1996), Pyros Dimas z Grécka, Kakhi Kakhiashvili z Grécka (pôvodom Gruzínec) a Halil Mutlu z Turecka.

V súčasnej dobe je najúspešnejším vzpieračom Iránec Hossein Reza Zadeh, ktorý už získal dve olympijské zlaté medaile a prekonáva vlastné rekordy.

 

 

Zdroje:

http://en.wikipedia.org/wiki/Weightlifting

http://www.ironfactor.cz/viewtopic.php?t=361

facebook instagram google+ youtube