Copyright 2024 - POWER-SPORT.sk

9 tajomstiev tréningového úspechu - diel 2

Pred pár dňami som vám priblížil 5 z deviatich (9 tajomstiev tréningového úspechu), podľa mňa najdôležitejších tajomstiev tréningového úspech. Všetko to stojí na tisíckach hodín strávených pod činkou a na skúsenostiach mojich trénerov a nasledovníkov.


Tu sú finálne štyri tajomstvá. Musím vás však varovať. Ak máte slabý žalúdok, nasledujúce fotografie pre vás asi nebudú to pravé orechové.



6. Investujte svoj čas do zmysluplnejšej činnosti, ako je ohováranie.



Veľa z vás pozná Matta Kroczaleskeho. Ak nie ste zrovna zasvätení do powerliftingu, tak ho pravdepodobne poznáte ako chlapíka čo robil príťahy jednoruč s 225 librami :



 

9 tajomstiev tréningového úspechu




Stalo sa to ešte v roku 2005 keď sa pripravoval na súťaž APF Wolverine Open. Miesto tvrdej cesty tréningu si zvolil usilovnú cestu ohovárania a parádne na to doplatil.



Jeden powerlifter z Michiganu aktuálne vytvoril nový národný rekord. Matt dlho nečakal a hneď ho začal na pár fórach ohovárať. Netrvalo dlho a o krátky čas nato sa už ohovárali vzájomne. Matt investoval veľa úsilia v účastiach na diskusných fórach a namiesto tréningu, udržiaval nezhody živé a rozpitvával, čo sa udeje na prichádzajúcej súťaži. 



V deň súťaže sme všetci spolu vysedávali a len tak trepali. V tom sa zrazu rozrazili dvere. Do vnútra sa vovalil Matt a chechtajúc sa mával a podával všetkým ruky. Vyzeralo to ako príchod veľkého profesionálne wrestlera.



Keď dorazil, mohlo byť tak okolo 11:00 hod. Štart jeho skupiny bol naplánovaný na 14:00 hod. Celý svoj čas čo tam bol len žartoval, smial sa a trepal so všetkými naokolo, bez toho aby niečo zjedol, alebo aspoň vypil. Keď si konečne spomenul na čo tam vôbec prišiel povedal: „Och, áno, musím ísť zdvíhať!“



Môžete tri krát hádať čo sa asi stalo.



Postavil sa pod činku na prvý pokus v drepe. Naložené mal asi 848 libier. Postavil sa teda pod tú činku, odobral ju a potom spodnej náhle odskočil a nechal ju spadnúť na zem. S buchotom sa rútila k zemi a ohla monolift. Ani jeho ďalšie pokusy neboli nič moc. Boli plytké a na všetkých vybomboval.



Ten chlapík z Michiganu, druhý ohovárač, taktiež vybuchol.


Toto bol pre Matta veľký zlom. Nesprávne investovaný čas sa mu vrátil ako bumerang. Až teraz si uvedomil koľko času zabil ohováraním miesto tréningu a ako veľmi mu teraz tento čas chýbal. Nikdy predtým si neuvedomil, aké veľké rozptýlenie môže spôsobiť ohováranie. Teraz už len minimálne číta fóra a vo všeobecnosti neohovára (mimo malého okruhu svojich priateľov).



7. Pevne verte, že to dokážete.



Ak chcete dokázať niečo hodnotné, či už v posilňovni alebo mimo nej, musíte jednoducho pevne veriť svojim schopnostiam. Musíte všetko prekonať a jedine vtedy uspejete. Tu je jeden z najlepších príkladov aký ma napadol. Taktiež tu bude v hlavnej úlohe Matt Kroczaleski.



Len pár týždňov pred Arnold Classics si Matt všimol, že ho začína pobolievať koleno. Bolo to dosť nepríjemné a stále sa to zhoršovalo.



„Myslím, že si dnes dám ľahší tréning,“ povedal Matt v pondelok. „Dosť ma trápi moje koleno.“



„Chlape, mám v mojom kolene nejaký divný pocit.“ Povedal v utorok, „mám ho ako keby ztuhnuté.“



V stredu to nebolo o nič lepšie..„Tomuto kamoši neuveríte, “ povedal, „dnes som musel v práci vyšetrovať pacientov v sede. Moje koleno ma tak bolí, že ho nemôžem už vôbec zaťažovať. Nemôžem trénovať a začínam sa trošku strachovať. Nemám potuchy čo je zle.“



Vo štvrtok to bolo ešte horšie. „Toto je neuveriteľné“ zamrmlal. „Dnes už nemôžem ani chodiť a musel som žačať používať barle. Koleno mám opuchnuté a bolí ma na dotyk. Už ho skoro nemôžem ani ohnúť. Bojím sa že mám nejaký druh infekcie alebo niečo podobné. Nemôžem trénovať a tá bolesť je už k nevydržaniu.“



V piatok už bol takpovediac mimo. „Dnes som išiel k doktorovi a vôbec nevedia zistiť čo mi je, “ povedal nám a stále poskakoval na barlách. Arnold už začínal za dva týždne a povedať o Mattovi že bol sklamaný by bolo zľahčovanie. „Trénoval som až som potil krv“ zavrčal. „Všetok ten tréning je preč. Nemôžem uveriť, že sa mi toto deje práve teraz. Neviem ani len čo do čerta je zle!“



Potom si odpovedal sám na otázku, ktorú sme mu nemali srdce položiť: „Stavte sa, že aj tak pôjdem súťažiť“ povedal a v jeho očiach bolo vidieť oheň. „Ja presvedčím sám seba že moje koleno je zdravé. Nedovolím, aby ma toto porazilo a urobím všetko čo je v ľudských silách, aby som sa dostal na pódium a vyhral.“

9 tajomstiev tréningového úspechu



Na súťaži Arnol Classics ( mimo faktu že iba dva týždne dozadu nebol schopný chodiť), Matt drepol 970 libier a vyhral svoje prvé majstrovstvá sveta. Tak toto priatelia, je sila viery.





8. Buďte sústredení


Toto je najdôležitejšie tajomstvo zo všetkých. Uprite svoju pozornosť na cieľ a zlikvidujte akúkoľvek prekážku brániacu vám v jeho dosiahnutiu. Urobte svoj cieľ hlavnou zložkou vašej existencie. Upriamte vašu pozornosť na 100% výsledku procesu.



Nedovoľte nikomu a ničomu, aby vás odstavilo od smerovania k vášmu cieľu. Krátke zranenia alebo životné problémy... Nič z tohoto nie je dostatočné na to, aby to zastavilo skutočne cieľavedomého a motivovaného jedinca.



Veľa ľudí sa obáva podobných predsavzatí. Neboja sa zlyhania, tak ako sa boja odstrčenia niektorých častí života bokom. Toto ale nie je najhoršia vec. Vlastne väčšina z vás čo číta tento článok, nemá podobnú motiváciu, ktorá by si vyžadovala veľké odriekanie. Na tom nie je nič zlé. Ak by bol každý výnimkou, nijaké by neexistovali.



Tých pár jedincov čo mieria na najvyššie priečky v športe vedia, že za výhru sa platí veľká daň. Cenou je čas a energia, ktorú nemôžete investovať do iných častí vášho života.



Všetci máme 24 hodinové dni a vlastné rozhodnutia, kam zameriavame svoju pozornosť. Neexistuje možnosť zamerať sa rovnako dobre naraz na prácu, rodinu, kostol, osobný rozvoj, kamarátov a na tréning.



Dá sa dosiahnuť rovnováha a ako som povedal, nie je to zlý cieľ. Čo sa však snažím povedať je, že buď môžete byť vyrovnaní, alebo môžete byť najlepší. Nemali by ste očakávať oboje naraz.



Ako keby som už počul to frflanie....



„Dave musíš mať v živote rovnováhu aby si mohol napredovať. Ako môžeš povedať, že vyrovnaní ľudia nemôžu byť najlepší?“



Moja odpoveď je:" ukáž mi jednu špičkovú osobu, ktorá dosiahla rovnováhu v živote a popri tom dosiahla úspech". Aby si bol v top 10-tke v čomkoľvek potrebuješ sebecký a fanatický prístup, ktorý väčšina ľudí nikdy nepochopí a nie ešte to aby ho aj zdieľala. Možno tam niekde, niekto taký kto dokáže byť najlepší vo všetkom naozaj aj existuje, ja som ho však ešte nestretol.



To čo som videl sú ľudia, ktorí by dali svoj pravý semenník, aby sa mohli stať najlepšími v jednej veci ktorej sa venujú na úkor všetkého ostatného. Ani sa nepokúšajú dosiahnuť rovnováhu v živote.



Dobre, tu je jeden príbeh na načrtnutie toho, čo chcem povedať. V niektorých miestach je to trošku drsné, takže ak máte citlivý žalúdok asi by ste mali prestať čítať.



Jason Pegg je ašpirujúci powerlifter a ešte pred pár rokmi bol seržant v 82. leteckej pevnosti Bragg - Severná Karolína. V roku 2005 v malom zapadákove asi 10 kilometrov juhozápadne od Khowstu, východný Afganistan, bol Seržant Jason Pegg a ostatní členovia jeho tímu zasiahnutí nastraženou bombou pri ceste. Črepiny z výbuchu 107mm rakety preleteli cez Jasonov lakeť, čím mu odrhli značnú časť predlaktia.

9 tajomstiev tréningového úspechu
 
9 tajomstiev tréningového úspechu



Najbližší rok a pol strávil v nemocnici. Jeho telesná hmotnosť spadla z 310 na 238 libier iba za 45 dní. Keď mu dovolili opustiť nemocnicu, nemal silu prejsť 500 yardov z nemocnice do hotela, kde ho bola ubytovaná jeho rodina bez zastavenia na odpočinok najmenej dva krát.



Aj po niekoľkých operáciách, bola jeho ľavá ruka tak slabá, že nedokázal udržať svojho 8 mesiačného syna. Bolo nepravdepodobné, že ešte niekedy bude schopný na benchpresse vytlačiť viac ako 155 libier a nie to ešte súťažiť. Väčšina ľudí by túto situáciu akceptovala ako výhovorku, aby sa mohli vzdať. Jason nie. Sústredil celú svoju myseľ a každú jednu žilku v tele na vybudovanie toho, čo ešte mohol: drep a mŕtvy ťah.



Na začiatku nedokázal Jason drepnúť 315 libier s bezpečnostnou tyčou a nemal pohyblivosť aby dokázal použiť klasickú tyč. Ale s jednou zdravou rukou a s takpovediac laserovým sústredením, vložil všetko čo mal do čo najväčšieho možného drepu. Samozrejme že bolo veľa ľudí v jeho okolí, ktorí mu hovorili všetky možné dôvody prečo by nemohol to a tamto aby znevážili jeho ciele. Jason ich ignoroval.

9 tajomstiev tréningového úspechu



Teraz po dvoch rokoch, na EliteFTS Underground Strenght Session, Jason drepol 900 libier v dvoch sériách. Taktiež dokáže na mŕtvom ťahu potiahnuť viac ako 700 libier.

Jasonovho drepu na Cincinnati Pro Am minulý rok. Nie je to zlé na človeka s jednou rukou, že?



Takže nehovorte my vaše neinteligentné výhovorky prečo ani nemôžete prísť na tréning. Akú máte zlú genetiku, nemáte čas, bla, bla, bla... Jednoducho zdvihnite svoju lenivý zadok od klávesnice a tv prepínača a začni tvrdo makať tak ako to urobil Jason za posledné dva roky... jasné?



Počúvajte ma, Jason mal všetky dôvody aby sedel doma a vyhováral sa, ale rozhodol sa postaviť sa a skúsiť ako ďaleko sa dostane. Spomeňte si na neho vždy, keď vypľujete ďalšiu výhovorku prečo niečo nejde.



Ak chcete byť úspešní, musíte prehodnotiť svoje priority a sústrediť svoje zameranie tam kam patrí: na tú jednu vec, ktorú chcete dosiahnuť. Výsledky na seba nenechajú dlho čakať.



9. Sklapni a počúvaj



Je veľmi ťažké byť atlét a tréner v jednej osobe.



Za 25 rokov mojich tréningov som poznal veľa ľudí, ktorí pozerali ponad moje plece. Som si istý, že sám najlepšie viem ako trénovať sám seba, avšak ktiež akceptujem, že neviem všetko. Zistil som, že nech je akokoľvek, vždy sa nájde lepšia cesta.



Nikdy presne nevieme čo je tá “najlepšia“ cesta, ale viem že tápaním viac strácame ako získavame. Mať pri sebe niekoho kto vám pozerá na techniku, tréningový plán, stravu a ostatné aspekty tréningu vám môžu ušetriť čas a chyby na vašej ceste.



Dovoľte mi tu povedať niečo o plánovaní. Vieme, že existujú rôzne aspekty ako naplánovať pokrok. Od flexibility, sily, výdrže, pohyblivosti a ostatných sub-komponentov ako silová rýchlosť, silová výdrž, dynamický flexibilita a hromada iných. Vec ktorú najčastejšie prehliadame je tá, že nemôžte mať všetko.



Predstavte si to ako stereo ekvalizér s tým, že každý aspekt má svoj prepínač. Ak by ste posunuli všetky prepínače doprava, to čo by ste počuli by bol hluk (pretrénovanie, imbalancia, zranenie, atď. ) Ak by ste ich posunuli všetky do ľava, nepočuli by ste nič (žiadne tréningové výsledky).





Kľúčom je nájsť správne nastavenia, ktoré produkujú perfektný "zvuk" pre ciele na ktoré trénujete. Toto je časť s ktorou by vám mohol pomôcť tréner alebo niekto so skúsenosťami. Impulzy na ktoré reagujete nemusia totižto vychádzať z toho najlepšieho čo máte. Už ste si na to možno len navykli (váš lacný walkman má dobrý zvuk až kým nevojdete do predajne BOSE).



Druhá vec ktorú si treba pamätaťje, že existujú rôzne druhy nastavení a zvuk ktorý je dobrý pre jednu osobu nemusí byť rovnako dobrý pre vás. Ak máte výsledky aké chcete mať, tak ste na správnej ceste.



Koniec koncov, ak sa pýtate alebo hľadáte pomoc tak sklapnite a počúvajte. Vyberte si však tú správnu osobu, ktorá vám zaručene bude mať čo ponúknuť. Majte oči otvorené, uši nastražené a príjmajte rady tejto osoby celým svojím ja. Verte či nie, existujú ľudia lepší ako vy a vedia viac. Môžu vám poradiť niečo čo vám veľmi pomôže. Možno práve im totiž neuniklo niečo čo vám áno.


Ľudia sa ma často pýtajú.. „keď teraz vieš to čo vieš, zmenil by si niečo vo svojom tréningu alebo strave pred rokmi"? Moja odpoveď je za každým rovnaká: nie. Nemôžete sa vrátiť v čase a zmeniť minulosť. Môžete robiť iba to čo sa dá urobiť dnes. Nemá význam špekulovať nad otázkami s ktorými už aj tak nič nespravíte. Ja ponúkam ľudom rady, postavené na mojich chybách z minulosti. To je myslím si že správne. Urobil som pár obrovských chýb, ale boli asi potrebné. Bez nich by som sa totiž mnohému nepriučil.



Mojím najlepším argumentom prečo využívať služby trénerov, sú tréningové výsledky s tímovým nasadením. Netrénujete totiž iba pre seba, ale pre každého kto je zahrnutý v procese. Keď je všetko povedané a dokončené, oni dostanú (zaslúžene) zásluhy, ale vy ste ten kto bude mať výsledky.



Vždy to budem považovať za férový obchod, pretože som dokázal zúžitkovať pomoc od mnohých špičkových trénerov sveta. Možno spoznáte niektoré mená: Alwyn Cosgrove, Justin Harris, Dr. John Berardi, Dr. Eric Serrano, Jim Wendler, Louie Simmons, Todd Brock, Chuck Vogelpohl, Joe DeFranco, Dr. Ryan Smith a mnohí další. Bez ich pomoci počas rokov by so nedokázal dosiahnuť všetky ciele, ktoré som si stanovil.



Celkom jednoduché, že?



Takže toto je všetko priatelia. Dvadsaťpäť rokov krvi, potu, vracania a železa zhrnutých do deviatich drsných bodov.



Skoro sa cítim vinný že som to vôbec takto bodovo pospisoval. Som si totiž istý, že čitatelia tieto body už dávno poznajú. Taktiež viem, že dosť ľudí si po prečítaní povie: „Hm, nič moc nového.“.....



Toto sú rovnakí ľudia, ktorí hľadajú svätý grál a mysteriózne cviky, ktoré posunú ich tréning do stratosféry. Zatiaľ čo sú plány a cviky, ktoré dokážu zaznamenať veľký rozdiel vo vašom tréningu ak sú zaradené vo vhodnom čase, neexistujú žiadne plány alebo cviky, ktoré by mali pozitívny efekt po celý čas. Tieto jednoduché body však môžu a budú mať pozitívny efekt po celý. Každý chce čo najkomplexnejšie riešenia aby zastrešil jednoduché problémy.

Zvládnutie jednoduchých vecí vedie k úspechu. Aplikácia komplexných riešení vedie k zmätku. 90% ľudí však aj tak skočí na komplexné riešenie problémov. Najzaujímavejšie na tom však je, že najviac komplexné veci sú externé, zatial čo jednoduché veci sú interné.



Navrhujem prečítať si ešte zhrnutie bodov (nižšie), položiť si sám sebe otázku ako a kde v tomto zhrnutí bodov stojí každý z vás a naozaj sa nad odpoveďou zamyslieť. Ak to urobíte, urobili ste veľký krok vpred na zvládnutie vlastného tréningu.



Zhrnutie bodov



1. Majte cieľ ale podrobnosti si nechajte pre seba. Máte vôbec cieľ?

2. Svet je plný hlupákov ktorí dokážu iba kritizovať. Ste jedným z nich?

3. Používajte tréning ktorý vás dokáže viesť k cieľu. Vedie vás váš tréning k vášmu cieľu?

4. Práve veci ktoré robíte neradi, potrebujete robiť najviac. Robíte ich?

5. Ak nezaznamenávate pokrok, je možno potrebné zmeniť prístup. Ste ochotní zmeniť ho?

6. Váš čas a energia sú limitované. Mrháte nimi ohováraním po fórach?

7. Staňte sa fanatickí, veriaci vo vaše ciele. Naozaj veríte, že uspejete?

8. Ak sa bojíte rozbiť niektoré z vašich cenných vajíčok, neočakávajte veľa omeliet vo vašom živote. Čo ste ochotní obetovať aby ste si dokázali splniť vaše ciele?

9. Sú ľudia lepší ako vy a takí čo vedia viac ako vy. Počúvate ich?





9 tajomstiev treningoveho uspechu






Autor: Dave Tate


Zdroj: http://www.tmuscle.com/free_online_article/sports_body_training_performance/

 

shut_the_hell_up_and_listen&cr=

facebook instagram google+ youtube