Copyright 2024 - POWER-SPORT.sk

Strongman tréning

V dávnych časoch silákov sa sila merala jedným opakovaním, ktoré bolo dôkazom brutálnej sily. Média avšak takéto súťaže nudili, no závody silákov dokázali na ich požiadavky reagovať. Dnešné silácke súťaže majú pri svojich disciplínach zohľadnené vytrvalostné faktory. Je to iné ako v powerliftingu, kde ide o to zdvihnúť alebo zlyhať. Závody strongmanov trvajú v rozmedzí minút alebo dokonca hodín. Na strongman súťažiach ide o skĺbenie postoja, vôle, vytrvalosti a mobility s ťažkými predmetmi. Súťaž je testom atlétovej duše, keď povie po ukončení disciplíny „končím“. Keď sa prihlásite na strongman súťaž, je to pravý test vašich silových schopností a nezáleží na akej úrovni ako atlét ste.

 

Na strongman súťažiach ťaháte kamióny, lietadlá, čaká vás sled dragging so 135kilovým bremenom a uchopovanie najrôznejších predmetov až do odpadnutia.

Na amatérskych strongman súťažiach, pokiaľ ste jedným z najsilnejších, musíte vykonať dané disciplíny čo najrýchlejšie. Pokiaľ ste začiatočník, dokončenie všetkých disciplín bude pre vás ohromná výzva. Po takom závode sa budete dusiť športovou pýchou, že ste niečo takéto absolvovali. Nikdy nezabudnem na súťaž na ktorej som bol. Ťahal som kamióny, tlačil jednou rukou ťažké jednoručky nad hlavu a nakladal sudy na korbu kamiónu. Súťaž bola veľmi vyčerpávajúca a aj keď som nevyhral, cítil som sa skvelo aj len pre to že som sa zúčastnil. Súťaž naozaj ukazuje na čo každý má! Srdce je jedna vec, ale ak chcete zvíťaziť musíte trénovať ako silou.

Tu je jeden príklad tréningu strongmana:

Sobota

ME cvik na nohy: Mŕtvy ťah, box drep, predný drep, mŕtve ťahy – čiastočný rozsah pohybu, rôzne varianty good morningov, sled pulling.

 

Nedeľa

ME ramená: Tlak nad hlavou s reťazami alebo expandermi, tlak za hlavou s velkou činkou, tlaky s jednoručkami v stoji, ďalej benchpress, tlaky na šikmej lavičke s reťazami alebo expandermi, francúzske tlaky.

 

Utorok

DE drep / mŕtvy ťah – dynamické drepy na box, premiestnenie s hrubou tyčou, High pulls, krčenie ramien, príťahy veľkej činky, zhyby, bicepsové zdvihy, cviky na brucho.

 

Štvrtok

Tréning súťažných disciplín: Farmers walks, tire flip, sled pulls, posilnenie úchopu.

 

 

Rôzne strongman súťaže majú rôzne disciplíny. Na USWA hrách sú ale disciplíny stále rovnaké.

 

Autor: Ben Tatar

Zdroj: http://www.criticalbench.com/strongman-training.htm

facebook instagram google+ youtube