Copyright 2024 - POWER-SPORT.sk

Ženy trénujte tvrdo!

Dievčence nehanbite sa trénovať tvrdo ako chlapi. Čo ako chlapi.. môžte trénovať tvrdšie a vidieť výsledky rýchlejšie. Možno nemáte genetickú výbavu muža ale konzistentnosťou a prístupom ich dokážete poraziť. Au..cítim keď to píšem ako sa mi zmenšuje penis. Ok, lepšie ako ja nebudete ale môžte to skúsiť. Hrdo do toho. Možno nebudete postupovať až tak rýchlo, ale stále je to rýchlejšie ako ten čo leží na pohovke a tlačí balík chipsov.

Ženy a svalová hmota. Seriózne. Počul som to veľa krát a stále dokola. Posledné čoho by sa žena mala obávať je rýchly nárast svalovej hmoty. Samozrejme že ženy môžu silnieť a naberať hmotu, avšak môže to byť značne pomalší proces ako u mužov. Prečo? Jednoduché. Ženám chýba hormonálna výbava. Muži majú niekoľko krát väčšiu produkciu testosterónu, ktorý je priamo zodpovedný za naberanie svalovej hmoty a sily. Bez tohto môže byť cesta ťažšia ale nie nemožná. Množstvo chlapov sa dostáva v produkcii telu vlastného testosterón na úroveň žien. Nesprávna životospráva, nedostatok spánku, nadmiera stresu a iné záležitosti spôsobujú znižovanie mužom prirodzenej produkcie tohoto hormónu. Je to škoda. Naša veľká výhoda a kopa chlapov ju len tak nechá ísť. Prečo nevyužiť možnosť byť fyzicky atraktívnejší a cítiť sa lepšie keď máme od prírody tú možnosť?

Tu by som možno poupravil svoje vyhlásenie z pôvodného “ženy trénujte ako chlapi” na “ženy trénujte ako atléti”. Keďže kopa mužov trénuje, čo si budeme hovoriť, ako sračky. Predkopávanie, zakopávanie a možno leg press nazývajú tréningom nôh. Dovolím sa popadnúť za brucho a v kŕčoch od smiechu sa váľať po zemi. Drzosť nazývať niečo tréningom nôh bez kráľa cvikov ktorým je bez debaty DREP! K tréningu spodku patrí neodmysliteľne ako inak aj mŕtvy ťah. Bez toho je to karikatúra tréningu. Škoda rozoberať tréningové praktiky ktoré má každý možnosť vidieť dnes a denne v zariadeniach nazývaných aj fitness centrá. Keď sa žena rozhodne že chce zhodiť tuk a mať krajšie ženské tvary, automaticky sa postaví na stacionárny bicykel alebo bežecký pás a venuje sa kondičnému tréningu do nemoty. Ak sa aj rozhodne venovať "silovému tréningu" presedí ho na strojoch. Ako som spomínal trénujte ako atléti. Trénujte tvrdo.

Držať sa základných viac-kĺbových cvikoch, pridať niečo zo vzpierania, gymnastiky a samozrejme cviky s vlastnou váhou tela. To je gro, ktorého sa treba držať. To je tá správna cesta. Samozrejme to platí pre každého bez rozdielu pohlavia, veku, výšky, inteligenčného kvocientu či náboženstva. Cieľom tohto článku nie je zachádzať do detailov a definovať zázračný tréningový plán. Nič také neexistuje. Je len tvrdá drina a odriekanie vďaka čomu uvidíte výsledky alebo nezmyselné trávenie času na strojoch a stacionároch bez viditeľných zmien na postave.

Silovým tréningom môžete len a len získať. S lepšou fyzickou kondíciu príde aj väčšia sebadôvera v samé seba. Budete silnejšie nie len fyzicky ale aj psychicky. Keď začnete drepovať väčšie váhy ako je váha vášho tela, začnete robiť ťažké mŕtve ťahy, série zhybov a klikov, prípadne klik v stojke, zrazu sa prestanete stresovať nad drobnosťami a hlúposťami. Zistíte čo sa vo vás skrýva a zvýšite si sebadôveru na nový level. Beriem, že urobiť zhyb s vlastnou váhou alebo mŕtvy ťah s dvojnásobkom svojej váhy nie je pre ženu ľahká záležitosť (a často ani pre "mužov") ale tvrdým tréningom a konzistentným prístupom sa to dosiahnuť dá.

Stanoviť si ciele. Ísť do posilňovne s cieľom zosilnieť a zlepšovať sa tréning od tréningu je ten najlepší spôsob ako udržať pozitívnu motiváciu. Ak však vojdete postavíte sa na bežecký pás a iba sledujete spálené kalórie na displeji pred vami, dlho nevydržíte. Je to taká novoročná klasika, plnenie si predsavzatí prve dva novoročné týždne a potom je koniec na celý rok. Z čias kedy som navštevoval komerčné posilňovne to bola normálka. Fitko natrieskané do prasknutia, poradovníky na bežecké pásy a o pár týždňov prázdno. Ak však budú vaše ciele zamerané na zosilnenie a nie len na výdrž, môže vám to vydržať navždy a ako bonus dostanete lepšiu postavu a to bez hodín a hodín stratených na bežeckom páse. Len tak pomimo. Keď už chcem behať idem behať von. Každopádne tvrdím, že beh v rovnakom tempe nie je to najlepšie na pálenie tukov. Sú efektívnejšie a zábavnejšie spôsoby. Takže čo odporúčam milé dámy? Choďte do fitka a myslite len na to koľko dnes drepnete. Či pridáte série alebo opakovania alebo váhu na činke. To je váš cieľ na ďalší tréning.

Silový tréning má aj pozitívny vplyv na odbúranie stresu. Nič ma tak neuvoľní ako ťažký silový tréning. Niekto vás zdrbal pod čiernu zem v práci? Nevadí, dnes na tréningu budete robiť mŕtve ťahy s dvojnásobkom svojej váhy na opakovania. Uvoľníte sa, získate pozitívnu motiváciu a ak dosiahnete nejaký osobný rekord, zabudnete na nejaký teraz už bezvýznamný pracovný problém. Ja tomu hovorím uvoľnenie stresu produktívnym spôsobom.

U žien je taktiež silový tréning výborný prevenčný prostriedok proti osteoporóze a osteopénii.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je osteoporóza: 
„systémové ochorenie skeletu, definované ako zníženie obsahu kostnej hmoty a narušenie mikroarchitektúry kostného tkaniva, zapríčiňujúce zvýšenú krehkosť, čo vyúsťuje do zvýšeného rizika zlomenín už pri minimálnom úraze.“

V priemyselne vyspelých európskych krajinách trpí na osteoporózu približne 5-6% obyvateľstva. Vo veku 50 rokov štatistickú pravdepodobnosť prekonať do konca života zlomeninu krčku stehennej kosti má zo sto žien sedemnásť a zo sto mužov šesť. Riziko ženy utrpieť osteoporotickú zlomeninu stehnovej kosti sa rovná súčtu rizika vzniku rakoviny prsníka, maternice a vaječníkov. Zdroj: http://www.fidelitas-nzz.sk/?co-je-osteoporoza

Toto je ďalší dôkaz aký benefit má silový tréning pre ženy. Samozrejme budete fyzicky atraktívnejšie a silnejšie a spolu s tým ide ruka v ruke aj lepšie zdravie a kvalita života.

 

Joe

facebook instagram google+ youtube