Copyright 2024 - POWER-SPORT.sk

Bandáže na kolená.

Bandáže na kolená nie sú nutnosťou pri tréningu ale v každom prípade Vám môžu pomôcť trénovať s väčšími váhami = väčšie svaly a zároveň ochránia kolená pred zranením. Ak Vás bolia kolená aj po ľahších drepoch, bandáže v tom prípade pre Vás odpoveďou nebudú. V tom prípade treba prekopať techniku. Určite by som nevynechával tento vynikajúci cvik z tréningu.

Prvým krokom teda bude naučiť sa správnu techniku drepu. Ak ste z okolia Trnavy, je možne skontaktovať sa s naším klubom. Môžte si prísť zadrepovať pod dohľadom ľudí so záľubou v ťažkých drepoch a bandážovaní všetkého čo sa zabandážovať dá. Prípadne prečítajte si článok od Dave Tatea - 10 zaručených rád k veľkému drepu.

Bandáže na kolená

Ak vyberáte bandáže, odporúčam zamerať sa na bandáže určené na powerlifting a to aj v tom prípade ak s powerliftingom nemáte nič spoločné. Možno si aj poviete: Ja som kulturista, ja to nepotrebujem. Silný argument, ale musím ukázať prstom na výborného slovenského kulturistu Štefana Havlíka, ktorý pri tréningu drepu bandáže bežne používa. Tak a toto bol silný protiargument, že :) ?

Ak nie ste súťažný lifter dĺžku bandáží by som si zvolil podľa šírky stehna. Obmedzení sú tu len pretekári federácie IPF u ktorých je pravidlo, že dĺžka bandáží na kolená musí byť maximálne 2 metre.

 

Ako si teda vybrať?

Ak vám ide o to aby boli kolená v bezpečí a teple, odporúčam Light Mamba dvoj alebo dva a pol metrovú verziu. Určite budete môcť ich pomocou naložiť na činku viac. Ak vám ide o čo najlepší výkon v drepe, poobzeral by som si celú našu ponuku bandáží. V ponuke aj bandáže od značky METAL Sport & Wear, ktoré využívajú profesionálni športovci po celom svete.

 

Technika viazania bandáží:

Musím podotknúť, že neexistuje žiadny exaktný spôsob viazania bandáží. Ak je niečo na čo sa treba zamerať, je to v každom prípade sila viazania. Ak si ich uviažete príliš na voľno tak, že sa v nich budete môcť v pohode aj dlhšiu dobu prechádzať, nie je to to pravé orechové. Minú sa tak účinku a ani si neviem predstaviť ako by Vám takto uviazané bandáže mohli pomôcť.

 


Krátke „how to“ viazania bandáží:

V prvom rade je potreba namotať bandáže. Nestačí ich namotať „len tak“ treba ich trošku našponovať. Voľný koniec chytíte pod kolenom a namotanou časťou začnete motať smerom na hor tak, aby sa vždy prekrývala polka šírky bandáže každou novou otočkou. Keď sa dostanete dostatočne nad koleno začnite motať smerom dole. Toto je najjednoduchší spôsob, ktorým si namotávam bandáže sám. Na súťažiach mi môj dvorný „motáč“ motá bandáže do kríža. Pridávam ilustračné video, pretože ako sa hovorí: „Lepšie raz vidieť ako sto krát počuť“.

Ako si namotávam bandáže ja sám:

 

 

 

 

 
Autor: Jozef Svitok
facebook instagram google+ youtube