Copyright 2024 - POWER-SPORT.sk

Trhačky áno či nie?

Priznám sa že trhačky vo svojom tréningu nepoužívam príliš často. Skôr je to len výnimočný prípad keď ich vytiahnem spod hromádky opaskov a bandáží. Väčšinou si vystačím s magnéziom ale ak prídu na radu ťažké doťahy v klietke (rack pulls), môj úchop nevydrží viac ako jedno opakovanie aj keď zvyšok tela ešte vládze. Neraz sa mi stalo, že som sa ocitol v inom meste, v inej posilňovni, kde mi magnézium nemusia tolerovať a tyče majú nevhodnú polohu vrúbkovania, alebo je vrúbkovanie nedostatočné. Práve pre tento prípad mám pár trhačiek vždy po ruke.

 

 

Určite ste si všimli, že sú trhačky často použité na súťažiach strongmanov, pri niektorých

disciplínach. Vidieť to býva pri ťahových disciplínach ako tire deadlift alebo pri farmárskej chôdzi. Netreba sa však spoliehať na to, že vám na takejto súťaži trhačky povolia. Je známe, že strongmani trénujú úchop extra v rámci tréningu aby to bola naozaj posledná vec, ktorá ich nechá pri maximálnom nasadení v štichu.

Pre kulturistu alebo kondičného cvičenca, ktorému ide v prvom rade o výzor, je použitie trhačiek vhodnou alternatívou k slabému úchopu. U týchto športovcov je niečo ako silných úchop druhoradé. Môžete namietať že vám budú vďaka tomu zaostávať predlaktia, avšak nie je problém zaradiť v takom prípade do tréningového splitu extra tréning predlaktí, pre súmerný vzhľad paží.

 

Zostaňme u kulturista vs. trhačky: Pátral som po internete a našiel som štúdiu Weider Research Company (nech to je čokoľvek :) ) v ktorej sa uvádza:

 

Citácia Jim Stoppani, PhD (zdroj: http://findarticles.com/p/articles/mi_m0KFY/is_12_25/ai_n24232374/)

 

Trénovaní bodybuilderi dva krát do týždňa trénovali chrbát. V jednom tréningu, používali trhačky a vykonali tri série zhybov do zlyhania, tri série príťahov jednoručky s použitím ich maximálnej váhy pre desať opakovaní (ďalej len 10RM) , tri série príťahov veľkej činky v predklone s 10RM do zlyhania a tri série veslovania s 10RM do zlyhania. V druhom tréningu prevádzali všetko s rovnakými cvikmi v rovnakom poradí a s rovnakou váhou, ale bez trhačiek.

Zistilo sa, že pre všetky série na všetkých cvikoch, pomoc trhačiek pridala poznateľnú výhodu oproti tréningu bez nich. Pre zhyby, trhačky dovolili trénujúcemu pridať jedno extra opakovanie v každej sérii. Pri príťahoch jednoručky v predklone, trhačky umožnili pridať dve extra opakovania v každej sérii. Pri príťahoch s veľkou činkou pomohli trhačky rovnako o dve extra opakovania v každej z troch sérii. Pri veslovaní, pomohli trhačky pri prvých dvoch sériách k jednému extra opakovaniu a pri poslednej dokonca dve opakovania.

Očividne, byť schopný vykonať jedno alebo dve extra opakovania pri tréningu chrbta s danou váhou je jednoznačne výhoda pri budovaní chrbtového svalstva a sily. Aj keď väčšina tréningových expertov vám povie, že používanie trhačiek alebo hákov môže viesť k zoslabnutiu úchopu, táto štúdia ukazuje, že vám pomôžu k extra opakovaniam pri tréningu. Subjekty taktiež potvrdili, že im trhačky umožnili viac sa koncentrovať na chrbtové svalstvo a nie na úchop. Toto je taktiež dôležitý bod, keďže väčšie sústredenie sa na svalovú partiu môže viesť k väčšej aktivite v danom svale.

 

Tento úryvok z článku je viac menej pre kondičných cvičencov a bodybuilderov a rozhodne neodporúčam silovým trojbojárom, vzpieračom alebo strongmanom nadmerné používanie trhačiek, hákov v tréningu. Každopádne si svoje miesto nájdu. Pár trhačiek je finančne nenáročná záležitosť a mať ich poruke nemôže byť na škodu.

 

Máte čo dodať k článku? Neváhajte a zanechajte svoj komentár.

 

Autor: Jozef Svitok

facebook instagram google+ youtube