Copyright 2024 - POWER-SPORT.sk

Opasok - spojenec či nepriateľ?

V dobách minulých patrilo využívanie opasku na cvičenie primárne k súťažne aktívnym silovým trojbojárom alebo vzpieračom. V posledných rokoch však opasky prenikli do verejných posilňovní a stali sa jednou z najpoužívanejších pomôcok. Často sú však používané bezdôvodne. Keď som býval ešte návštevníkom komerčných posilňovní, bol som svedkom ako si cvičenci príchodom do miestnosti opasok nasadili a dali ho dole až pri odchode do šatní. K čomu vlastne opasok slúži?

 

 

Opasok na cvičenieHlavné využitie opasku by malo byť pri cvikoch s voľnou váhou, kde je väčší tlak na spodný chrbát. Jeho využitie je teda kritické pri cvikoch ako drepy, mŕtvy ťah, príťahy v predklone atď. Príkladom pri drepoch je fáza keď vstávaním zo spodnej pozície stúpa vnútrobrušný tlak, ktorý rozťahuje brucho smerom von, zatiaľ čo spodný chrbát má sklon k ohýbaniu sa. Pevný opasok v tomto prípade zafixuje celú oblasť pása, podrží ju a zvýši stabilitu. Pozor! Opasok nechráni chrbát pred zranením, poskytuje iba istú ochranu chrbtice. Vráťme sa ešte k vnútrobrušnému tlaku v bruchu. Utiahnutý opasok prevádza tlak dovnútra a tým redukuje nebezpečné sily, ktoré môžu pôsobiť na obratle chrbtice. Vnútorný tlak umožňuje chrbtici vzdorovať flexiou s väčšou tuhosťou. Nosenie opasku taktiež obmedzuje stláčanie medziobratlových platničiek.

 

Záver:

Tréning bez opasku dovoľuje prirodzené zosilnenie stabilizačných svalov trupu. Nenoste ho preto počas celého tréningu, alebo ak áno, tak len veľmi slabo utiahnutý. Neuťahujte ho viac, než je skutočne nutné. Opasok nie je korzet!

 

Tréningové opasky na našom e-shope https://power-sport.sk/eshop/opasky

Článok čerpal z: http://www.ironfactor.cz/viewtopic.php?t=111

facebook instagram google+ youtube