Copyright 2024 - POWER-SPORT.sk

General physical preparedness (GPP)

GPP teda Generel Physical Preparedness označuje vašu celkovú fyzickú prípravu. Táto základná úroveň sa skladá z kardiovaskulárnej a dýchacej vytrvalosti (schopnosť využiť kyslík), stamina (schopnosť využiť energiu), sily (schopnosť využiť silového pohybu), flexibility, dynamiky (schopnosť vyvinúť silu v minimálnom čase), rýchlosti, koordinácii, stabilite a presnosti prevedenia. Správny GPP fitnes program by mal zlepšiť všetky tieto aspekty a teda dosiahnuť základnej fitnes úrovne.

 

Prečo by som mal cvičiť niečo, čo vo svojom športe nevyužijem?

Pokiaľ ste športovec, potom príprava je pre vás všetkým. Nespočetné hodiny sú strávené tréningom, jedlom a spánkom. Ako sa hovorí, ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku. Presne o tom to je.

Veľa športovcov sa zameriava na svoje silné stránky a zabúda na slabiny. Veľká časť z nich ani nevie, ako sa slabín zbaviť. Ako sa teda slabín zbaviť? Jednoducho začlenením GPP programu do svojho normálneho tréningu. Práve tento program odhalí vaše slabiny a pomôže vám sa ich zbaviť.

GPP môže priniesť prospech aj nešportujúcim ľuďom. Určitou fyzickou vybavenosťou by mali disponovať všetci ľudia a to i do vysokého veku.

 

Ako vytvoriť GPP program?

Najjednoduchšou cestou je navštíviť stránku crossfit.com kde sa dozviete, ako vytvoriť správny GPP program, ktorý využijú aj elitný športovci.

 

Základné veci, ktoré by ste mali mať na pamäti pri zostavovaní svojho GPP programu:

 

- všetky cviky, ktoré prevádzate mimo svoj súťažný šport sú GPP cviky, powerlifter určite nebude robiť drepy a mŕtve ťahy ako svoje GPP cviky, pretože sú to cviky, ktorými sa výhradne zaoberá vo svojom športe. Zato hráč baseballu by mohol. Pokiaľ vôbec nešportujete, všetky cviky sú pre vás GPP.

- Mali by ste skombinovať základy silového tréningu (drepy, ťahy, tlaky ...) gymnastiky (zhyby, kliky,...) a metabolickej kondície (cyklistika, beh, plávanie, veslovanie,...).

- Objem práce by mal byť rozvrhnutý do intervalov.

- Neignorujte slabiny, pokiaľ nejaké zistíte. V skutočnosti práve práca na slabinách môže byť určujúca pre váš šport.

- GPP môže zlepšiť vašu kondíciu pre nasledujúci objem práce. Budete môcť trénovať tvrdšie a častejšie. Ale to sa nestane cez noc. Snažte sa vypracovať taký GPP program, ktorý by korešpondoval s vašim športom.

- Skúšajte stále niečo nového

 

Mám program ako ho využijem?

Záleží na tom aký šport robíte, ako často a koľko mu venujete a taktiež na vašej fitnes úrovni. Začať by ste mali napríklad schémou 1+1, teda jeden deň tréning a druhý voľno a znova. Akonáhle sa začnete cítiť o niečo lepšie, začnete svoju GPP rutinu meniť. Urobíte si iné schéma, zvýšte objem práce.

 

Nemám kde trénovať

Naozaj nie? Trénovať sa dá v posilňovniach, telocvičniach, parkoch, na ulici, v bazéne, v obývačke... Výhodou je, že na GPP program ani nepotrebujete žiadne špeciálne vybavenie.

 

Zdroje:

http://www.wannabebigforums.com/showthread.php?t=77152

facebook instagram google+ youtube