Copyright 2024 - POWER-SPORT.sk

Ako dosiahnuť úspech?

Skôr ako sa pustíte do niektorého tréningu, prečítajte si tieto taktiky, ako dosiahnuť vytúženého úspechu:

1) Vždy si veďte tréningový denník. Píšte si každý cvik, každú sériu, každé opakovanie aj zahrievacie série a dokonca aj poznámky ako: ...hral som včera futbal, kolená stále bolia... atď. Staré porekadlo hovorí: „Pokiaľ sa nepoučíme z chýb minulosti, budeme ich stále opakovať.“ Ak si budete písať všetko, poznáte čo na vás funguje a čo nie, prečo sa stalo že ste sa zranili a museli ste nadávať. Príklad: Mal som nejaké problémy keď som trénoval triceps. Našiel som tréningový denník z roku 1995. Zistil som, že v jednom 8 týždennom cykle som pridal 30 libier k môjmu maximu pre 5 opakovaní (5RM) na činku, keď som robil posledné vypaľovacie série benchpressu úzkym úchopom po normálnom tréningu benchpressu, predtým než som izoloval tricepsl. Tušíte koľko som pridal vo svojom ďalšom tréningu benchpressu úzkym úchopom? Môj sparingpartner mal horšie výsledky z benchpressu úzkym úchopom, ale zaznamenal skvelé prírastky z cvičenia supersérii pri francúzskom tlaku. Teraz už vieme čo na každého funguje. Zapíšme si to.

2) Buďte trpezlivý. Podľa môjho názoru môžete ohodnotiť tréning s trvaním odstupu takcca 8 týždňov. Pokiaľ po dvoch týždňoch nevidíte nič, žiadnu zmenu k lepšiemu, urobte niektoré malé úpravy (modifikácie).Dajte však tomu čas. Väčšina “veľkých chlapíkov“ plánuje cykly aspoň na 16 týždňov. Fred “Dr. Squat“ Hatfield plánuje svoje tréningy na roky dopredu. Vybudovať svaly vyžaduje čas. Taktiež zaberie čas naučiť sa vykonávať cviky korektne. Môžete si vziať niekoľko týždňov jednotlivých tréningových dní do kompletného tréningového programu.

3) Krása je v detailoch. Mnoho článkov o powerliftingu popisuje náčrt celkovej štruktúry tréningu obvykle na úrovni jedného týždňa a ďalej na 8 – 16 týždňový kalendár. Tieto články majú tendenciu popisovať príliš zložito tréningovú metodiku, ktorá potom vymedzí tréningový rozvrh. V skutočnosti však jeden človek môže z danej rutiny ťažiť, no iný sa v nej môže utápať. Detaily ako poradie cvikov, odpočinok medzi sériami, voľné dni, použitie vybavenia, denná doba alebo dokonca kedy po tréningu jesť...toto všetko môže zmeniť výsledok rutiny. Sledujte preto tieto detaily ako dôležité konštanty vo svojom tréningu. Nenechajte ich stať sa premennými, za ktoré je zodpovedný úspech či neúspech vášho tréningu.

4) Naslúchajte predovšetkým sami sebe. Pokiaľ ste to ešte nezaznamenali, verím že väčšina tréningových techník je výsledkom experimentu a naslúchania svojmu telu. Pri hľadaní nových článkov a štúdii narazíte na tréningy iných ľudí. Neočakávajte ale že keď budete dodržiavať tréningové schémy USAPL šampióna Raya Benemerita, dovedie vás to k 700 librovému mŕtvemu ťahu. Môžete mať iné pákové efekty, iné silné a slabé stránky, iný metabolizmus. Chce to čas pochopiť tieto materiály. Musíte sa prispôsobiť svojim podmienkam a svojmu tréningu.

 

Zdroj: http://www.deepsquatter.com/strength/archives/manrodt4.htm

facebook instagram google+ youtube