Copyright 2024 - POWER-SPORT.sk

Silná sprcha

Ak sa ničíte na tréningu tak ako ja, tak tento článok budete jednoducho milovať. Výborný spôsob ako obmedziť svalovicu je kontrastné sprchovanie. Pevne verím v liečivú silu chladu a preto využívam ľad priamo na zranené a zapálené časti môjho tela. Ľadový kúpeľ milujem nadovšetko, avšak nájsť vhodnú vaňu naň nie je vôbec jednoduché. Začal som pre to využívať kontrastné sprchovanie a musím vám povedať, že s jeho výsledkami som veľmi spokojný.

Prvá vec ktorú si treba ujasniť pred absolvovaní takejto sprchy je jej správne prevedenie. Je viac spôsobov aké nám túto sprchu vedia ponúknuť, ja však rozoberiem len ten, ktorý funguje u mňa. Prv než začnete, musíte si zohnať nejaký časovač. Ja na to používam stopky. Dodržiavanie času je dôležité z toho dôvodu, že pod teplou vodou musíte byť dva krát tak dlho ako pod studenou. Takto si dáte po sebe tri opakovania. Každým opakovaním si púšťam teplú vodu teplejšiu a studenú ešte studenšiu. V poslednom kole ledva držím v horúcej sprche a modlím sa nech už príde studená. Čo je však dôležité, je vždy skončiť so studenou sprchou. Po sprche silno poutierajte telo uterákom tak, aby ste sa zahriali.

 

Dĺžka takejto sprchy môže byť rôzna. Ja osobne si po naozaj tvrdom tréningu dávam 3 minúty teplú a 1 minútu studenú. Ak potrebujete rýchlovku aby ste sa dali dokopy, skúste 1 minútu teplej a 30 sekúnd studenej. Tieto rýchlejšie sprchy sú dobré po ľahších tréningoch, alebo kardio a kondičnom tréningu. Taktiež môžu pomôcť s odbúravaním stresu ale aj ako osviežujúci budíček na ráno.

 

Silná sprcha

 

Kontrastná sprcha ponúka veľa výhod. Striedanie teplej a studenej vody zlepšuje prietok krvy. Môže pomôcť so znížením svalovej horúčky. Niektorí ľudia majú názor, že to môže pomôcť s detoxikáciou tela a so zlepšením imunity.

 

Ako postupne starnem, zisťujem aké dôležité je zotavenie sa. Kontrastné sprchy sú súčasťou mojej rutiny už nejaký čas. Prial by som si aby som o tom vedel už za svojich mladších čias. Používam ich pre všetky hore uvedené dôvody. Ich účinok mám 100% odskúšaný na vlastnej koži. Ak si totiž takúto sprchu po naozaj ťažkom tréningu nedám, vždy za to na druhý deň pikám. Odskúšajte si účinok takejto sprchy tiež a určite budete radi že ste tak urobili, teda hneď po tom ako sa prestanete triasť.

 

 

Autor: Vincent Dizenzo

Zdroj: http://articles.elitefts.com/articles/rehabilitation/power-shower/

facebook instagram google+ youtube