Copyright 2024 - POWER-SPORT.sk

Základy budovania sily - Zlepšuj sa!

Zlepšovať sa je tak jednoduché, že? Veľa ľudí to však nevie alebo nechce pochopiť. Jeden zo základov ako byť silnejší, väčší a rýchlejší je totiž konzistentné zlepšovanie sa tréning od tréningu. Samozrejme že nie každý tréning musí ísť podľa našich predstáv. Sú zlé dni a dobré dni. Veci ktoré nedokážeme ovplyvniť sa neustále dejú okolo nás a rovnako na nás aj vplývajú.

 

V tomto článku sa ale nebudem venovať veciam, ktoré človek nedokáže ovplyvniť. Ani ty sa nimi teraz nezaťažuj. Ak sa chceš dozvedieť viac - článok nájdeš tu. Budeme sa venovať tomu čo dokáže každý z nás, teda drvivá väčšina a to je vlastná sebakontrola a zlepšovanie sa. Byť o krôčik bližšie k cieľu a ako sa k nemu vlastne dostať. Cesta vôbec nie je zložitá, stačí zodpovedný prístup a jednoduchosť. Hlúpa jednoduchosť je to čo potrebuješ ty rovnako ako aj ja.

 

Ako sa zlepšovať?

Na začiatok by bolo dobré upozorniť na dve najčastejšie opakujúce sa chyby a to zväčša pri začiatočníkoch. Obe sa týkajú záťaže. V prvom prípade si ju cvičenci vôbec nezvyšujú a v druhom prípade si ju zvyšujú príliš rýchlo. Ak používaš neustále rovnakú váhu, nikdy nedáš svalom dostatočný stimul na to, aby silneli a rástli. Ak však pridávaš príliš rýchlo dajme tomu o 20kg každý tréning, veľmi dlho v tomto tempe nevydržíš. Múdrejšie je preto pridávať pomalšie a držať sa svojho plánu.

Najvhodnejší prístup z môjho skromného pohľadu je pridávať po 2,5 až 10kg. Záleží samozrejme na viacerých faktoroch. Cieľom však je stanoviť si s danou váhou určitý počet sérii a opakovaní a váhu pridávať až keď jednotlivé opakovania dokážeš zacvičiť bez problémov. Pre príklad uvediem predné drepy. 3s 6o opakovaní so 100 kg dáš s prehľadom. Na ďalší tréning si teda prihoď O 10 kg viac. Ak dokážeš dané opakovania opäť vykonať v pohode pridaj si na ďalšom tréningu ďalšiu záťaž. Ak to pôjde ľahko tak si pridaj 10kg ak nie tak skús 5kg. Ak však s aktuálnou záťažou nie si ešte celkom v pohode, ponechaj si ju aj ďalší tréning a pokús sa zamakať a odcvičiť to čo najlepšie. Ak máš pocit že už nie je možné ďalej sa zlepšovať týmto štýlom, zmeň počet sérii a opakovaní, alebo zameň cvik napríklad za zadný drep.

 

Plán hry

Najdôležitejšie zo všetkého je vedieť si podľa svojich cieľov zostaviť tréningový plán a tohto sa potom držať zubami nechtami. Musíš vedieť, že pokrok nie je zadarmo a rozhodne nie otázkou pár dní. Meniť tréning každý týždeň alebo ísť do posilky a cvičiť len tak, čo ťa práve napadne ti výsledky neprinesie. Svoje zlepšovania si musíš pekne krok po kroku plánovať. Stanov si ciele a podľa nich si vypracuj svoj tréning. Ak to nedokážeš sám, nechaj si tréning zostaviť od skúsenejšieho trénera, alebo cvičenca. Hlavne nech je to niekto kto vie čo robí a sám to aplikuje. Mysli na to, že nie každý kto má trénerský kurz aj vie čo naozaj robí. Je veľmi dôležité mať dobrý plán hry, ale rovnako cítiť odhodlanie nasledovať ho a veriť mu. V prípade že sám neveríš že to môže fungovať, tak tak budú vyzerať aj tvoje výsledky. Na chuja. Sorry za výraz, ale tak to vidím.

Joe

facebook instagram google+ youtube