Copyright 2024 - POWER-SPORT.sk

Výučba powerliftera - 1.diel

Chcete vedieť ako sa stať powerlifterom? Verte mi že neexistuje žiadna príručka pre samoukov ktorú kúpite v Tescu. Byť powerlifterom je podivná kombinácia mysticizmu, pohonu, sily a tak trošku šialenstva. Aby ste sa ním stali, musíte to v prvom rade naozaj chcieť a venovať tomu niekoľko rokov. Nech je to však ako chce, akonáhle sa raz začleníte do tohto divného sveta, už asi neodídete.



Toto je prvá časť príbehu o človeku, čo sa pridal do kultu zvaného powerlifting.

Jonathan medzi obrami

Keď Jonathan vošiel do hotelovej sály ocitol sa medzi obrami. Veľkí chlapi po celej miestnosti a všetci vyzerali, že pre živobytie zdvíhajú skaly. Čo sa tu dialo? Nejaký druh profesionálneho wrestlingu? Kasting na film s barbarskou alebo gladiátorskou témou? Jonathan také niečo nikdy nevidel.

Prišiel do hotela aby sa stretol s kamarátom a naobedovali sa spolu. Počas celého obeda sa však nezmohli na nič iné, len zízať na týchto silne vyzerajúcich leviatanov. Nakoniec im to nedalo a spýtali sa čašníka čo sa to tu deje.

"Powerlifteri," povedal čašník. "a dochádza nám jedlo."

Po obede Jonathan vyšiel z reštaurácie a postrehol ruch vychádzajúci z hotelovej hlavnej sály. Nazrel cez dvere a videl stovky ľudí povzbudzujúcich týchto obrov. Zaplatil vstupné a našiel si miesto vzadu v miestnosti, aby mohol sledovať túto udalosť zvanú "súťaž v mŕtvom ťahu."

Lifter po lifterovi prichádzali k činke so šialeným výrazom na tvári a ťahali čo im sila stačila. Každý pokus, či už bol úspešný alebo nie, končil výraz hrdosti na tvári každého jedného liftera.

Jonathan nevedel poriadne čo sa to tu deje. Nikdy pred tým sa nezúčastnil súťaže v powerliftingu. Vedel iba jednu vec: bola to tá naj vec, akú kedy videl.



Tom dosiahol svoj výsledok

"Na posledný pokus dnešného dňa tu máme svetový rekord," znelo z reproduktorov. Tom prišiel k činke. Na tento okamžik trénoval celý svoj život. Navážil pekne vysekaných 125kg a bol pripravený.

S výrazom kontrolovaného hnevu na tvári podišiel k činke a začal ťahať so všetkým čo v sebe mal. Činka pomaly opustila zem. Všetci v sále sa postavili, niektorí vyskočili na stoličky a všetci povzbudzovali najhlasnejšie ako vedeli. Pre Jonathana bola táto chvíľa neuveriteľná.

Tom neprestával ťahať. Napätie v jeho vzpriamovačoch a rukách bolo neuveriteľné. Vedel však že ak vydrží, pokus bude jeho. O pár sekúnd neskôr už stál vzpriamene s činkou a počul slová hlavného rozdhocu "dole." Po dopade činky na zem sa rozburácal rev publika. Pokus bol jeho, tento deň bol jeho... Toto, pomyslel si, je to o čom to celé je.

Keď bolo po preteku, lifteri sa vrátili do rozcvičovane aby si vymenili príbehy o dnešných bitkách. Niektorí boli nadšení vďaka novým rekordom, iní sklamaní ale už plánovali nový tréningový cyklus. Dali všetko do miliónov hodín strávených v posilňovni a chceli sa ukázať a zabojovať najlepšie ako sa len dalo. 

Tom sedel v kruhu s priateľmi a tréningovými partnermi. Toto bol Tomov deň. Dosiahol rekord v drepe, benchpresse a mŕtvom ťahu – najlepší výsledok vo svojom živote. Všetka bolesť, zranenia, odopierania a hodiny tréningu sa mu zrazu vrátili.

"Čo teraz?" pýtal sa jeden z Tomových tréningových partnerov.

Tom nemusel dlho premýšľať nad odpoveďou. "V pondelok späť v posilňovni. Viem, že je vo mne viac." Toto je to čo povedal po každej súťaži, čo nakoniec povie každý špičkový powerlifter. Pre nich odopieranie nie je voľba, ale prirodzenosť. Keď budete spokojní, stanete sa nepotrebným.



Rozhodnutie

Jonathan nemohol uveriť tomu čo cítil. V polke obrieho zdvihu sa ocitol na stoličke povzbudzujúc človeka, ktorého nikdy pred tým nestretol.

Keď bolo po súťaži, jednu vec vedel naisto: musel sa stať toho súčasťou.

Jonathan nepatril k atlétom na strednej škole a nevenoval sa ničomu spojenému s fitness od kedy pred rokom zmaturoval na strednej škole. Čas od času si zacvičil, ale nebolo to nič cielené s hlavou a pätou. V top forme mal približne 84kg pri výške 180cm s osobným rekordom v benchpresse približne 115kg, ale to bolo pred rokmi. Zamiloval si to čo práve vide,l ale nevedel ako začať. Vtedy dospel k rozhodnutiu, že sa musí porozprávať s tým obrom.

Ako sa predieral do rozcvičovne, premýšľal čo povie. Čo povedia títo obrovskí ľudia? Vysmejú ho a vyhodia z miestnosti? Budú sa mu smiať? Jonathan nevedel, ale musel to aspoň skúsiť.

Našiel Toma ako si balí veci do tašky. Opatrne sa Toma spýtal, “Pardon, ako sa človek dostane do powerliftingu?“

Tom a ostatní lifteri sa obrátili a pozreli na neho. Jonathan si nevedel pomôcť s pocitom, že je najmenší.

"Ako vážne to myslíš?" Spýtal sa Tom.

"Myslím, že dosť vážne," odvetil Jonathan. "Toto bola tá najúžasnejšia chvíľa akú som kedy zažil..." Čakal, že ho po týchto slovách obri vysmejú. Nestalo sa však.

Tom vytiahol kúsok papiera a niečo naň načmáral. Pot mu pritom ešte stále stekal po jeho plešatej hlave. "Stretneme sa v pondelok o 17:00 tu" povedal. "Toto je moja posilňovňa."



Drž hubu a pomáhaj

Jonathan nemohol celú noc spať v očakávaní pondelňajšieho tréningu. Teraz sa stanem powerlifterom... V pondelok sa čas vliekol, ale konečne odbilo 17:00. bol nabitý energiou, že konečne bude členom klubu.

Ako prechádzal cez komerčnú časť mesta, pozeral či neuvidí neónový nápis Tomovej posilňovne. Komerčnú časť za krátko vystriedala obývaná časť a vtedy sa začal čudovať, prečo by Tom chcel aby ho vyzdvihol vo svojom dome... Zastal pred Tomovým domom a zatrúbil. Po pár minútach sa začal čudovať či je Tom doma.

Posledný pokus mal byť ten že Jonathan vystúpi z auta a zazvoní na zvonček na Tomovom dome. Ako prichádzal k domu, počul hlasnú metalovú hudbu vychádzajúcu z Tomovej garáže. Tom asi pracuje na aute pomyslel si. Keď vošiel do dverí nemohol uveriť čo videl. Toto bola Tomova posilňovňa. Nemal tušenie čo to je za vybavenie, ale nebolo tam nič z toho čo používal ešte na strednej škole.

"Mysleli sme, že už neprídeš!" Tom sa snažil prekričať hudbu. Bolo tam asi sedem chlapíkov okolo silovej klietky. Robili divne vyzerajúce pohyby v silovom stojane s podivnými tyčami na ktorých viseli reťaze. “Ešte jedno opakovanie!“ kričal Tom keď tvár liftera pod činkou sčervenela. 

Jonathan nemohol uveriť aké úžasné toto bolo. Na činke bolo naložené viac ako kedy videl. Títo lifteri boli šialene silní a nemohol sa dočkať kým sa stane jedným z nich. Podišiel k Tomovi a spýtal sa ho čo má robiť.

"Tvoja dnešná úloha je pomáhať a držať hubu," povedal Tom.

Jonathan strávil zvyšok dňa nakladaním kotúčov na činku všetkým lifterom. Aj tak to však bol stále jeden z najlepších dní v jeho živote. Keď bolo po tréningu, Jonathan bol v úžase. Toto miesto bolo hardcore, títo chlapíci boli hardcore a aj tie váhy boli samozrejme hardcore. Keď skonči posledný lifter Jonathan bol pripravený naučiť sa ako sa stať silným. Po krátkej debate sa všetci lifteri pobalili a odišli. Jonathan zostal s Tomom a opäť sa spýtal čo má robiť.

"Choď domov," povedal Tom. "Príď opäť v stredu."

Jonathan inštinktívne vycítil že nemá odporovať. Išiel domov nadržaný z toho čo sa dnes udialo ale čudoval sa prečo netrénoval. Ďalšie dva týždne uplynuli ako voda a Jonathan sa váh stále ani nedotkol. Pár krát sa aj pýtal čo má robiť, vždy mu však všetci odpovedali aby držal hubu a pomáhal. Prepadla ho myšlienka, či ho neprijali len aby nakladal kotúče na činku. Ale bol stále vzrušený, že tam mohol byť a ten čas bol super. Váhy s ktorými trénovali boli nenormálne! Bolo to jeho veľké privilégium, že tam mohol s nimi byť.

Posledný krát keď sa spýtal Toma kedy môže začať trénovať, Tom odpovedal, že nie je pripravený. Jonathan sa cítil odvrhnuto. Naozaj chcel byť powerlifter ale všetko čo zatiaľ robil bolo pomáhanie. Toto pokračovalo ďalší týždeň. Teraz už bol znudený na maximum. Ako tak sedel potichu na konci tréningu benchpressu, Tom k nemu pristúpil a povedal, "Teraz si pripravený."

"Prečo teraz?" Spýtal sa Jonathan.

Tom mu vysvetlil, že keď prišiel bol v úžase z lifterov v skupine a nikdy sa nemôžeš stať tým z čoho si v úžase.

"Je dobré mať idoly ako dieťa," povedal Tom, "ale až keď vyrastieš môžeš sa naozyj stať tým o čom si sníval."

Potom povedal niečo čo si Jonathan bude pamätať do konca svojho života. "Vieme čo môžeme urobiť pre teba, ale čo naozaj chceme vedieť je, čo môžeš urobiť ty pre nás?"

Jonathan pochopil. Už mali dostatok pomáhačov, ktorých potrebovali. To čo naozaj chceli sú lifteri. Jonathan bol na ceste stať sa jedným z nich.



Stať sa nepriestrelným

Pondelok bol tu a z minulých týždňov Jonathan vedel, že dnešok patrí ťažkému tréningu spodku. Ako prichádzal k posilňovni, premýšľal čo asi bude trénovať. Prišiel skôr o 16:30 a už tam bolo pár lifterov. Niektorí robili cviky na brucho, niektorí tlačili odporové sane a ostatní strečovali. Jediná vec ktorá bola zrejmá bolo, že každý robil niečo iné. Chcel sa preto poradiť s Tomom.

Tom konečne prišiel a všetci sa zhodli, že dnes dajú cvik zvaný good mornings. Jonathan nemal predstavu čo to je, ale bol pripravený na všetko. Pár chlapíkov zobralo činky umiestnili si ich na chrbát a začali sa predkláňať. Pomyslel si že to je celkom jednoduché a postavil sa do radu. Keď pristúpil k činke Tom sa ho opýtal “Čo to dočerta robíš?“

"Good mornings" povedal Jonathan.

"Nie," povedal Tom "ty nie. Nie si pripravený. Poď so mnou."

Išli dozadu a Jonathan dostal powerlifterský opasok prichytený k záťažovým saniam na ktorých bolo pár kotúčov. "Ťahaj to na 10 sérii k tomu stromu a späť, potom príď za mnou" povedal Tom.

Aj keď chcel naozaj trénovať ako ostatní, aspoň už nemusel nakladať kotúče na činku. Po pár sériách cítil že jeho nohy začínajú byť unavené a začínalo sa mu čím ďalej tým ťažšie dýchať. Urobil sériu a odpočíval, potom ďalšiu a zase oddych. Počul intenzitu tréningu, ktorý sa odohrával v posilke a želal si aby mohol byť jeho súčasťou. Potom čo skončil, vrátil sa späť do posilky.

Vo chvíli keď Johnatan pristúpl k Tomovi s otázkou čo ďalej, lifteri boli práve pri najťažších sériách v tréningu. Tom mu povedal aby pomáhal a budú pokračovať keď oni skončia. Jonathan strávil najbližších 10 minút pozorovaním ostatných ako sa im chystajú explodovať hlavy pod ťažobou good morningov. Jonathan sa pýtal Toma prečo opäť pomáha. “Každý pomáha keď sa trénuje s veľkými váhami,“ odpovedal Tom. "Toto je súčasť tvojej práce. Nikto nie je viac ako pomáhač a tréner v tejto miestnosti!"

Keď skončili, chlapíci sa rozdelili a začali robiť rôzne cviky. Johnatan sa opäť čudoval prečo každý robí zase niečo iné. Bolo mu povedané, aby urobil päť sérii niečoho čo sa volalo reverzné hyperextenzie. Uložili ho na lavičku a k nohám mu pripevnili závažie. Začal cvičiť a bolo mu povedané, aby sa v hornej fáze čo najviac prehol ako najviac to len pôjde. Nedokázal však použiť veľkú záťaž. Ostatní používali váhy okolo 220kg on ale dokázal cvičiť iba s 25kg. Keď dokončil vzpriamovače, mal pocit že mu od napumpovania prasknú.

Následne robil brušáky na šikmej lavičke a zdvíhanie nôh. Urobil 5 sérii z každého cviku, pričom v tom ako má napínať brušné svaly mu radil každú chvíľu niekto iný. Čas od času sa pri ňom niekto pristavil a šťuchaním skúšal, či drží brušné svalstvo napnuté.

Posledné čo mal robiť bol cvik zvaný "Good morning s gumeným expanderom." Pri tomto cviku sa musel postaviť na veľký gumený expander ( average band ) druhú stranu si dal okolo krku cez trapézy, začal sa prhýbať v bokoch a znova späť do vzpriamenej polohy. Vysvetlili mu aby skúšal a snažil sa precítiť tento cvik v hamstringoch a vzpriamovačoch. Cítil to tak ako bolo treba.



"Odpadkové" cviky

Johnatan si myslel že bude mať na celom tele nenormálnu svalovicu. Mýlil sa však, telo mal celkom v pohode. Nemohol sa dočkať stredy, kedy býva ťažký benchpress. Keď dorazil do posilňovne opäť ho poslali trénovať so saňami na 10 sérii. Keď sa vrátil, videl že ostatní cvičia benchpress. Činku pritom pokladali na pár dosiek a následne opäť vytlačili do pôvodnej pozície. Neohol sa dočkať kedy to vyskúša. Bol si totiž istý, že by to s decentnou váhou zvládol. 

Na jeho prekvapenie ho však zase poslali robiť good mornings s expanderom a brucho. Po skončení mu povedali, aby urobil 100 kľukov aj keď si to bude vyžadovať veľa sérií po sebe. Musel udržať dokonalú techniku a ruky mal mať na jednoručných činkách. Šírka jeho úchopu pritom mala byť rovnaká ako pri klasickom benchpresse.

Za týmto nasledovali cviky na ramenné rotátory a zadné ramená. Jonathanovi vysvetlili, že toto bude jeho tréning na najbližší mesiac a že na nasledujúcich tréningoch má skúšať pridávať váhu alebo opakovania.

Ubehli dva týždne a Johnatan bol pripravený robiť cviky, ktoré cvičili ostatní. Toma to nezaujímalo. Mal sa proste držať plánu. Johnatan začínal byť týmto tréningom znechutený a začal spochybňovať či naozaj vedia čo robia. Už vedel že nikto z nich nerobí toto isté čo on. Nakoniec sa spýtal Toma prečo má robiť všetok tento “odpad“ a prečo to tak nerobí nikto iný. Chcel byť powerlifter a všetko čo robí sú len smiešne cviky.

"Vidíš tamto Jima?" Spýtal sa Tom. "Jim má slabý gluteus a robí extra cviky aby ho posilnil. To je to čo musí urobiť aby si zlepšil mŕtvy ťah. Vidíš tamto Matta? Matt robí extra cviky na vzpriamovače. Potrebuje posilniť chrbát, aby udržal činku v lepšej pozícii pri drepoch. Mike tamto? Mike robí extra cviky na brucho aby zlepšil transfer sily zo spodnej pozície pri drepe. Musíš budovať kondíciu, aby si zvládol tréning ktorý ťa čaká. Nikdy nebudeš 100% bez zranení ale takto sa najlepšie pripravíš na zvládnutie celej záťaže."



Technika, technika, technika

Ubehlo 6 týždňov od prvého Jonathanovho kondičného tréningu a bol pripravený začať s "pravým powerliftingom." Toto bol deň na ktorý tak dlho čakal.

Keď vošiel do posilňovne, videl že ostatní pripravujú na silovom stojane všetko na drep na vysoký box, Manta Ray drepy. Jonathan bol na pol ceste k stojanu, keď ho zastavil Mark. To bol jeden z najlepších drepárov v posilňovni a odtiahol Jonathana na bok, aby mu povedal že dnes nebude robiť drep na box. Dnes bude drepovať a to drepovať správne.

Mark najskôr vysvetlil Jonathanovi ako urobiť drep s perfektnou technikou. Následne si pozerali pár videí z Westside Barbell kde detailne popisovali techniku drepu. Mark potom Johnatanovi vysvetlil, že pred úplným naučením sa drepovať, musí najskôr pochopiť samotný drep. K tomu potrebuje najprv slovné vysvetlenie drepu, následne ho vidieť správne vykonaný a potom ho robiť tak veľa krát, aby sa to stalo automatické.

Jonathan dostal metlu a inštrukcie:

1. umiestni činku na stred chrbta

2. stlač ju v rukách tak ako to len pôjde

3. tlač lopatky k sebe a uisti sa že máš horný chrbát spevnený

4. hlava drž hore a tlač ju do trapézov

5. postav sa naširoko

6. tlač nohy do strán topánok

7. tlač kolená do vonka

8. vystri spodný chrbát ako to len ide

9. zatni brušné svalstvo




Bolo tam veľa bodov ale jediné čo Jonathan vedel bolo robiť opakovanie za opakovaním, zatiaľ čo na neho Mark hučal aby drepoval dozadu a sadal na lavicu. "Sadať dozadu?" povedal, "ja už som unavený!"

"Pozeraj, kamoš," povedal Mark, "nikdy nebudeš drepovať na 100% ani ty ani nikto z nás. Kľúčom je však priblížiť sa k tomu ako to len ide. Práve teraz si na 0% a si smiešne slabý. Tak poďme a drepuj!"

Opakovanie po opakovaní pracovali na technike. JV ten deň urobil Jonathan asi 300 opakovaní a vyšplhal sa až k použitiu 20kg tyče. Váha nebol problém, ale Mark ho nenechal použiť viac, kým jeho technika nebola vypracovaná. Potom čo stváril 45 minút neustálym drepovaním mal ísť na reverzné hyperextenzie, brucho a nakoniec na dorazenie pár sérii so saňami.

Keď už bol Jonathan hotový so saňami a pýtal sa či má ešte pokračovať, z rohu posilňovne sa ozval Bob, "Ale nie! Nie ďalší pán GPP!" Tom zobral Jonathana na stranu a vysvetlil mu čo je GPP, general physical preparedness, je to veľmi dôležité ale ty nesúťažíš v GPP. Čo Jonathan naozaj potreboval bola jeho optimálna kondícia pre powerlifting a všetko naviac bolo zbytočné.

Približne v tomto čase niekto zaklopal na dvere. Tom išiel pozrieť kto to je a otočil sa s obrovským úsmevom na tvári. Vyzeralo to, že Tom kúpil novú výbavu. Nebol to hocijaký kus vybavenia ale GHR - glute ham raise. Zvyšok tréningu všetci trénovali na tomto novom vybavení.

Pre Jonathana to bolo ako vždy. Držal sa plánu pokým nedostal povolenie od ostatných. Sledoval videá a pracoval na technike vždy, keď si na to našiel čas. Dokonca si natáčal tréningy, aby mohol porovnať svoju techniku s borcami na videu.

Po tréningu mu povedali aby sa pridal k ostatným v tréningu a zžil sa s celým tým množstvom doplnkových a asistenčných cvikov ktoré používali. Teraz začal pociťovať ako silnie jeho telo a zistil, že pribral približne 7kg. Konečne začal cítiť že sa stával powerlifterom, ale uvedomoval si že má pred sebou ešte dlhú cestu.



Druhý diel príbehu čoskoro na POWER-SPORT.



Autor: Dave Tate

Zdroj: http://www.tmuscle.com/free_online_article/sex_news_sports_funny_grok/

the_education_of_a_powerlifter_part_i&cr=

 

facebook instagram google+ youtube